Çek iptal olur mu?

Kanunumuza göre çek bir ödeme aracıdır. Çek kaybedildiğinde, çalındığında veya tahrif edildiğinde çekin iptal edilebilmesi için çek iptal davası açılması gerekmektedir. Mahkeme kararı olmadan bir çek iptal edilemez.

Çek ne zaman iptal olur?

6 aylık süre ilk ilan gününden hesaplanır. Süre dolunca çekin elinde olduğunu söyleyen biri çıkmaz ise çekin iptaline karar verilir. İlan süresinden sonra çeki elinde bulunduran kişi belli olur ise o zaman mahkeme çek hamiline istirdat davası açması için süre verir.

Çek iptali ilan nasıl yapılır?

Mahkemece, çek iptali davası açan kişinin iddiaları inandırıcı bulunursa, çeki elinde bulunduran kişinin, çeki ibraz etmesi aksi halde çekin iptal edileceği ihtarını içeren ilan yaptırılır. Bu ilan Ticaret Sicil Gazetesi aracılığıyla 3 defa yaptırılır ve çek ibrazı için 3 ay ile 1 yıl arasında değişen bir süre verilir.

Çek iptali davası kim açabilir?

TTK’nın 651/2. maddesi uyarınca iptal davasını, çekin zayi olduğu veya zıyaın ortaya çıktığı anda çek üzerinde hak sahibi olan kişi açabilir. Yargıtay yerleşik kararlarında, çekin iptalini isteme yetkisinin lehdar ve hamile ait olduğunu, keşidecinin iptal davası açma hakkının bulunmadığını belirtmektedir.

Çek iptalini kim ister?

Çek iptali davası için özel olarak görevli mahkeme düzenlenmemiştir. Kıymetli evrakların (dolayısıyla çekin) iptali davasında görevli mahkeme asliye ticaret mahkemesidir.

Keşideci çeki kaybederse ne yapmalı?

Çekini zayi eden keşidecinin yapabileceği tek şey TTK m. 711/3’e göre muhatap bankaya ödemeden men talimatı vermek ve çekin ibraz süresi içinde muhatap bankaya ibrazını beklemek olacaktır. İbraz süresinin sonunda ise çekten caymaktır.

Çek zayi davasını kim açabilir?

Keşideci hamil olabilir mi?

Türk Ticaret Kanunu’na göre keşide edilmiş bir çekin iptalini sadece ve sadece lehtar veya hamil isteyebilir. Keşidecinin çek iptali isteme hakkı bulunmamaktadır.