Vergi Mahkemesinin kararlarının temyiz incelemesi kim tarafından yapılır?

Vergi mahkemesinin kurul halinde baktığı davalar ile ilgili verilen kararlar ise Danıştay’a temyiz yoluyla götürülmektedir (İYUK m.46). Danıştay temyiz talebi üzerine vergi mahkemesinin kararının hukuka olup olmadığını denetlemektedir.

Danıştay temyiz karar süresi ne kadar?

Buna göre, Danıştay dava dairelerinin nihai kararları ile bölge idare mahkemelerinin, bahsi geçen maddede sayılan davalar hakkında verdikleri kararlar; başka kanunlarda aksine hüküm bulunsa dahi Danıştay’da, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde temyiz edilebilecektir.

Danıştay kararı temyiz edilir mı?

Danıştay dava dairelerinin nihai kararları ile bölge idare mahkemelerinin aşağıda sayılan davalar hakkında verdikleri kararlar hakkında, başka kanunlarda aksine hüküm bulunsa dahi, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde Danıştay’a temyiz başvurusu yapılabilir (İYUK m.46):

Danıştay kararına karşı karar düzeltme nereye yapılır?

Kararın düzeltilmesi istemi, düzeltme istemine konu olan temyiz kararını vermiş olan Danıştay dava daireleri, idari veya Vergi Dava Daireleri Genel Kurulları ile itiraz kararını vermiş olan bölge idare mahkemesince incelenir ve karara bağlanır.

Resen araştırma ilkesi ne demek?

Re’sen araştırma ilkesi, savunmanın dayanağı olan olayların ve delillerin hazırlanmasında, tarafların yanında hâkimin de görevli olmasına denir. Re’sen araştırma ilkesi, uyuşmazlığın çözümü için göz önüne alınması gereken hususların mahkeme tarafından kendiliğinden ele alınması, araştırılmasıdır.

Hakimin resen harekete geçtiği haller nelerdir?

c) Hâkimin resen harekete geçtiği hâller….HMK Madde 382

  • Ergin kılınma.
  • Ad ve soyadın değiştirilmesi.
  • Ölüm karinesi sebebiyle (ilgili yerin mülkî amirinin emriyle) nüfus kütüğüne ölü kaydı düşülen kişinin sağ olduğunun tespiti.
  • Gaiplik kararı.
  • Kişisel durum sicilindeki kaydın düzeltilmesi.

Temyiz davası nereye açılır?

Esasen temyiz, üst mahkemede açılan yeni bir tür davadır. Taraflar, temyiz başvurusu ile istinaf mahkemesi kararının değiştirilmesini veya bozulmasını talep ederler. İstinaf ceza dairelerinin kararlarının temyiz incelemesi bir üst mahkeme tarafından, yani bir temyiz mahkemesi olan Yargıtay tarafından yapılır.

Danıştay kararları ne zaman sonuçlanır?

Karar düzeltme istemi yapılması için Danıştay ilgili dairelerinin, kararların temyizi üzerine vermiş oldukları kararlarla birlikte, bölge idare mahkemelerinin itiraz üzerine vermiş oldukları mahkeme kararları hakkında, kanunun ön gördüğü biçimde, sadece bir kere olmak kaydıyla 15 gün içinde karar düzeltme yoluna …

Danıştayın karar verme süresi ne kadardır?

Her ne kadar kanunda altı ay kuralı bulunsa da uygulamada fiilen bu süreler aşılmaktadır. Çünkü ilgili yasa maddesi bir bütün olarak incelendiğinde altı aylık süre aslında hakimin karar verme süresidir. Türkiye’de idari davalar fiilen ortalama 1 yıl içinde sonuçlanmaktadır.

Vergi mahkemesinin kararlarının temyiz incelemesi kim tarafından yapılır?

Buna göre vergi mahkemelerinin bazı kararları itiraz yoluyla Bölge İdare Mahkemelerince (BİM) incelenirken; bazı kararları temyiz yoluyla Danıştay tarafından denetlenmekteydi. Ancak bu yapı 2014 yılında 6545 sayılı Kanunla 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununda (İYUK) yapılan değişikliklerle yeniden dizayn edildi.

Hangi idari kararlar temyiz edilebilir?

İdare ve vergi mahkemeleri ile bölge idare mahkemelerinin kesin olarak verdiği kararlar ile istinaf veya temyiz incelemesinden geçmeden kesinleşmiş bulunan kararlardan niteliği bakımından yürürlükteki hukuka aykırı bir sonucu ifade edenler, ilgili bakanlıkların göstereceği lüzum üzerine veya kendiliğinden Başsavcı …

Bölge idare mahkemesi kesin kararları temyiz edilebilir mi?

İstinaf kanun yolundan sonra, bölge idare mahkemesinin bazı kararları aleyhine temyiz kanun yoluna başvurulabilir.

Danıştay kararı temyiz edilebilir mi?

Danıştay dava dairelerinin nihai kararları ile bölge idare mahkemelerinin aşağıda sayılan davalar hakkında verdikleri kararlar hakkında, başka kanunlarda aksine hüküm bulunsa dahi, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde Danıştay’a temyiz başvurusu yapılabilir (İYUK m.46):

Idare mahkemelerince verilen kararlar nerede temyiz edilir?

Temyiz; hakkınızda verilen kararın bir kez de üst mahkeme tarafından incelenmesi demektir. Adli yargıda üst mahkeme Yargıtay, idari yargıda ise Danıştay’dır. İdare ve vergi mahkemelerinin bazı kararlarına karşı bölge idare mahkemesine itiraz edilebilir.

Danıştay kararı bozarsa ne olur?

Kararın bozulması halinde dosya Danıştay’ca karar veren mahkemeye gönderilir. Mahkeme, dosyayı diğer öncelikli işlere nazaran daha öncelikle inceler ve varsa gerekli tahkik işlemlerini tamamlayarak yeniden karar verir. Mahkeme bozmaya uymayarak eski kararında ısrar edebilir.

Istinaftan sonra nereye başvurulur?

İstinaf incelemesi neticesinde karar kesinleşmişse; kesinleşen istinaf mahkemesi kararına karşı son çare İstinaf Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurulmasıdır.

Bölge idare mahkemesinin kararlarına karşı kaç gün içinde temyiz başvurusunda bulunabilir?

Buna göre, düzenleyici işlemlere karşı açılan iptal davaları, konusu yüz bin Türk lirasını aşan vergi davaları, tam yargı davaları ve idari işlemler hakkında açılan davalar, imar planları, parselasyon işlemlerinden kaynaklanan davalar, kıyı tesislerine işletme izni verilmesine ilişkin davalar başta olmak üzere ilgili …

Danıştay kararına karşı itiraz nereye yapılır?

Danıştay dava dairelerince verilenlere, konusuna göre, ya İdari, ya da Vergi Dava Daireleri Kuruluna, Çalışmaya ara verme süresi (adli tatil) içinde ise, idare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararlara karşı, en yakın nöbetçi mahkemeye veya kararı veren hakimin katılmadığı nöbetçi mahkemeye itiraz edilebilir.

Danıştay temyiz dilekçesi nereye verilir?

Temyiz dilekçesi, kararı veren bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine veya Yargıtayın bozması üzerine hüküm veren ilk derece mahkemesine yahut temyiz edenin bulunduğu yer bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine veya ilk derece mahkemesine verilebilir.