İçindekiler
Direnç ve iletkenlik arasındaki ilişki nedir?
Direncin çarpmaya göre tersine iletkenlik ismi verilir. Bir maddenin direncinin düşük olması iletkenliğinin fazla olduğu anlamına gelir. Örneğin, bakırın özdirenci düşük olduğundan iletkenliği oldukça yüksektir.
Iletkenlik nasil bulunur?
İletkenlik σ = 1/ρ olarak tanımlıdır ve birimi metre başına Siemens’dir (S/m).
Direnç ne olursa artar?
Tel uzadığı süre içerisinde direnç de artar. Yine ince telin direnci kalın telin direncinin göre daha fazladır. Üçüncü maddeye baktığımız zaman ise nikel telin direnci bakır telin direncine göre daha yüksektir. Yani elektrik direnci iletkenin cinsine bağlı olarak farklılık gösterir.
Direnç artarsa iletkenlik artar mı?
Bir İletkenin Direnci Nelere Bağlıdır? Bir iletkenin direnci; telin cinsi, boyu ve kesiti ve yapıldığı malzemenin özdirencine bağlıdır. Bu değerlerin değişmesi ile iletkenin direnci değişir. İletkenin direncinin yükselmesi ile iletken üzerindeki gerilim düşümü de artar.
Sıcaklık artarsa direnç artar mı?
Malzemeye aktarılan enerji ne kadar fazla olursa, akım o kadar yavaş akar. Dolayısıyla iletken malzemenin direnci de o ölçüde artar. Katı bir maddeyi oluşturan atomlar, bir gazın içindeki atomlar gibi ötelenme hareketi yapamasalar da sürekli titreşirler. Sonuç olarak sıcaklık arttıkça malzemelerin direnci artar.
Öz iletkenlik katsayısı nedir?
Öziletkenlik, özdirencin çarpmaya göre tersidir. σ ile gösterilir ve birimi Siemens/metre (S/m)’dir. Öziletkenliğin yüksek olması, maddenin elektrik akımına düşük miktarda direnç gösterdiği anlamına gelir. İyi bir iletken olan bakırın öziletkenliği yüksek, yalıtkan bir madde olan camın öziletkenliği düşüktür.
Özdirencin formülü nedir?
Özdirenç ( ρ ): Bir malzemenin elektrik akımına karşı gösterdiği direnç özdirenç olarak bilinir. Bir maddenin özdirenci, kesiti 1m², boyu 1m olan bir parçanın direncidir. R=V/I Formülü ile hesaplanır.