AB lideri kimdir?

Avrupa Devlet ve Hükûmet Başkanları Konseyi
Tür AB Kolektif Başkanlığı
Merkez Yeni Europa Binası, Brüksel
Başkan Charles Michel
Resmî site European Council

Türkiye Avrupa Birliğine ne zaman başvurdu?

Türkiye ile Avrupa Birliği’nin ilişkileri 31 Temmuz 1959’da Türkiye’nin Avrupa Ekonomik Topluluğu’na yaptığı ortaklık başvurusu ile başlar. AET Bakanlar Konseyi’nin başvuruyu kabul etmesi sonrasında 12 Eylül 1963 tarihinde Ankara Anlaşması imzalanmıştır.

Hangi ülke AB’ye tam üye olmak hakkına sahip olduğu halde yapılan halk oylaması sonucunda üye olmak iradesini geri çekmiştir?

17 Haziran 2010 tarihinde AB ile katılım müzakerelerine başlayan ve 35 müzakere faslından 27’sini açmış, 11 faslı da geçici olarak kapatmış olan İzlanda, 12 Mart 2015 tarihinde AB’ye adaylık başvurusunu geri çekmiştir.

Hangi kurum Avrupa halkının demokratik çıkarlarını temsil eder?

Avrupa Birliği Konseyi Konsey, Avrupa Birliği içinde üye devletlerin ulusal çıkarlarının temsil edildiği organdır.

AB başkanı kimdir 2020?

Avrupa Birliği Almanya Dönem Başkanlığı Öncelikleri 1 Ocak 2019’da Romanya ile başlayan yeni üçlü Avrupa Birliği Dönem Başkanlığını (trios), 1 Temmuz 2020 tarihinde Almanya devralmıştır.

Türkiye Avrupa Birliğine ne zaman aday ülke oldu?

Türkiye Artık Aday Bir Ülke… Türkiye-AB ilişkilerinin dönüm noktası, 10-11 Aralık 1999 tarihlerinde Helsinki’de yapılan AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’dir. Helsinki Zirvesi’nde Türkiye’nin adaylığı resmen onaylanmış ve diğer aday ülkelerle eşit konumda olacağı açık ve kesin bir dille ifade edilmiştir.

Avrupa Birliği’ne tam üyelik şartlarını belirleyen belge nedir?

1990’lı yıllarda çok sayıda Doğu Avrupa ülkesinin Avrupa Birliği’ne tam üyelik müracaatında bulunması, Birliği, “derinleşme” ve “genişleme”yi bağdaştırma çabasına sevk etmiştir. Bu koşullarda Avrupa Birliği, 1993 yılında, üyelik için gerekli gördüğü “Kopenhag kriterleri” ni benimsemiştir.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu temel görevleri nedir?

Delegasyonun Görevi Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği’ne ilişkin olarak Türkiye’deki ekonomik, mali ve ticari gelişmelerin yanı sıra Gümrük Birliği hükümlerinin uygulanmasını izlemek.

Avrupa Parlamentosu nda ele alınacak konular ve ilgili çalışmalar hangi organ tarafından yapılmaktadır?

Eğer Konsey ve Parlamento önerilen bir yasa konusunda anlaşamazlarsa bu öneri eşit sayıda Konsey ve Parlamento üyesinden oluşan bir ‘Değerlendirme Komitesi’ tarafından ele alınır.

Avrupa Birliği bütçesi konusunda Komisyonu ibra etme yetkisi kime aittir?

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği bütçesi üzerindeki yetkisini de Bakanlar Konseyi’yle paylaşır. Parlamento ayrıca Avrupa Komisyonu dahil diğer AB kurumlarını da denetler.