Ticari uyuşmazlıklara hangi mahkeme bakar?
Asliye Ticaret Mahkemesi Nedir? Asliye ticaret mahkemesi; dava konusunun değerine veya miktarına bakılmaksızın ticari davalara ve ticari nitelikteki çekişmesiz yargı işlerine bakmakla görevli özel bir mahkemedir (6102 sayılı Ticaret Kanunu m.5/1).
Karara çıkmış bosanma davası ne zaman sonuçlanır?
Bilirkişinin hızlı ve hukuka uygun rapor düzenlemesi. Posta memurunun usulüne uygun ve hızlı tebligat yapması Kurumların müzekkerelere cevap verme süresi. Tanıkların duruşma tarihinde hazır edilmesi.
Ticari dava olup olmadığı nasıl anlaşılır?
TTK’nın 4/1. maddesine göre, her iki tarafın ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan ve iki tarafı da tacir olan hukuk davaları ticari dava sayılır. Bu hükme göre bir davanın ticari dava sayılabilmesi için, hem iki tarafın ticari işletmesini ilgilendirmesi hem de iki tarafın tacir olması gereklidir.
Ticaret mahkemesinin bulunmadığı yerlerde ticari davalara bakmakla hangi mahkeme görevlidir?
Asliye ticaret mahkemesinin olmadığı yerlerde ise asliye hukuk mahkemeleri bu davalara bakmakla görevli olacaktır. Mahkeme yönünden görev, tarafların yapacakları anlaşma ile değiştirilemez. Davanın hangi yer mahkemesinde açılacağı 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na (“HMK”) göre belirlenecektir.
Karara Çıkmış dava sonucu nasıl öğrenilir?
Sorusuna çözüm arayanlar için takip edilmesi gereken yollar şu şekildedir:
- Dilekçe verilerek ilgili kurumlara başvuru yapılması
- UYAP bilgi bankasından sorgulama yapılması ve bilgi alınması
- www.turkiye,gov.tr adresi ya da E-Devlet Sisteminden sorgulama işlemlerinin yapılması
E devletten mahkeme sonucu nasıl öğrenilir?
Siteye girdikten sonra TC Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile güvenli bir şekilde giriş yapmanız gerekmektedir. Sisteme giriş yaptıktan sonra elektronik hizmet alanından “Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama” bölümüne tıkladığınızda aleyhinize açılan dava ile ilgili tüm detaylara ulaşabilirsiniz.