İçindekiler
- 1 Sebepsiz zenginleşme sonucunda iyiniyetli zenginleşen hangi masrafları talep edebilir?
- 2 Sözleşmeden doğan iade yükümlülüğü nedir?
- 3 Sebepsiz zenginleşme halleri nelerdir?
- 4 Sebepsiz zenginleşme davası hangi hallerde açılır?
- 5 Sebepsiz zenginleşme davası nedir?
- 6 Sebepsiz zenginleşme davası nasıl açılır?
Sebepsiz zenginleşme sonucunda iyiniyetli zenginleşen hangi masrafları talep edebilir?
Şayet zenginleşen iyiniyetli ise, yaptığı zorunlu ve yararlı giderleri isteyebilir. Şayet zenginleşen iyiniyetli değilse, zorunlu giderlerinin ve yararlı giderlerinden sadece geri verme zamanında mevcut olan değer artışının ödenmesini isteyebilir.
Sözleşmeden doğan iade yükümlülüğü nedir?
Geri verme yükümlülüğü düzenlemesinin esasında kişinin mal varlığındaki haksız çoğalmayı aynen iade etmesi gerekliliği yatar. Bu yükümlülük, özellikle zenginleşmenin geçerli olmayan veya gerçekleşmemiş ya da sona ermiş bir sebebe dayanması durumunda doğmuş olur.
Haksız fiil ve sebepsiz zenginleşme hükümlerinin şartları nelerdir?
Sebepsiz zenginleşmenin şartları
- Borçlunun malvarlığında bir zenginleşme meydana gelmiş olmalıdır.
- Bu zenginleşme başka bir şahıs zararına meydana gelmiş olmalıdır.
- Zenginleşme ile zenginleştirici olay arasında illiyet bağı olmalıdır.
- Zenginleşme haklı bir nedene dayanmamalıdır.
Nedensiz zenginleşmeden doğan borçların şartları nelerdir?
Sebepsiz Zenginleşmenin Şartları
Sebepsiz zenginleşme halleri nelerdir?
Haklı bir neden olmaksızın bir kimsenin başkasının mal varlığından veya emeğinden ötürü zenginleşmesine sebepsiz zenginleşme denmektedir. Yani bir kişinin malvarlığında artış meydana gelirken diğer kimsenin malvarlığında azalma olmalı ve bu artış ve azalmanın arasında bir illiyet bağı bulunmalıdır.
Sebepsiz zenginleşme davası hangi hallerde açılır?
Sebepsiz Zenginleşme Davası Hangi Hallerde Açılabilir? Zenginleşenin yükümlülüğü, özellikle; Zenginleşmenin geçerli olmayan veya gerçekleşmemiş ya da sona ermiş bir sebebe dayanması durumunda doğmuş olur. Sebepsiz zenginleşme davası açılabilmesi için karşı tarafın haksız bir sebep ile zenginleşmiş olması gerekmektedir.
Bir kimsenin malvarlığının haklı bir neden olmaksızın?
Hangi durumlarda sebepsiz zenginleşme davası?
Sebepsiz zenginleşme davası nedir?
Kanundan doğan bir alacak türü olup Türk Borçlar Kanunu’nun 77 ve 82. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Sebepsiz zenginleşme davası, hukuka uygun olmayarak zenginleşen kimsenin zenginleşmeye konu olan mal adına iade talebi sunduğu davadır.
Sebepsiz zenginleşme davası nasıl açılır?
Bununla birlikte her halde zenginleşmenin gerçekleştiği tarihten itibaren 10 yıl içinde yetkili makama dava başvurusunda bulunulmalıdır. Sebepsiz zenginleşme nedeniyle alacak davasında yetkili ve görevli mahkeme mağdurun ikamet ettiği yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesi’dir.
3 kişi sebepsiz zenginleşme davası açabilir mi?
Sebepsiz zenginleşme davaları, alacak hakkına dayanan, kişisel nitelikte davalardır. Şahsi niteliği haiz olması sebebiyle de sadece sebepsiz zenginleşme nedeniyle geri verme borcu altında bulunan kişiye ve ölümü halinde mirasçılarına karşı açılabilir. Üçüncü kişilere karşı sebepsiz zenginleşme davası açılamaz.
Sebepsiz zenginleşme mirasçılara açılabilir mi?
Kişinin yalnızca malvarlığından değil, haklı bir sebep olmaksızın emeğinden de zenginleşen kimse hakkında sebepsiz zenginleşme hükümleri uygulanabilecektir. Yalnızca sebepsiz olarak zenginleşen kişi veya ölmüş ise onun külli haleflerine (mirasçılarına) karşı dava açılabilir.