İçindekiler
Jominy deneyi nedir ne amaçla yapılır?
Jominy deneyi, çelik maddenin sertleşebilirliğinin belirlenmesi için uygulanan bir deney olduğundan ona uygun bir test düzeneği hazırlanmaktadır. Bu deney sonucunda hem çeliğin sertleşme kabiliyetinin ne olduğu hem de soğutucu olarak kullanılan suyun çeliğe nasıl bir sertlik değeri kazandırdığı ortaya çıkartılabilir.
Jominy deneyinde neden östenit bölgede çalışılır?
gereken bölgenin daha az olmasını sağlar ve faz dönüşümü gecikir. Bu yüzden ostenitleme sıcaklığı yüksek seçilerek tane boyutunun büyük olması sağlanabilir.
Jominy eğrisi nedir?
Numune boyunca her bir noktanın soğuma hızı farklı olduğundan sertlikleri de farklı olur ve sertliğin numune boyunca değişimi Şekil 3’de gösterildiği gibi azalan bir eğri şeklini alır ve bu eğriye Jominy eğrisi adı verilir.
Jominy mesafesi nasıl hesaplanır?
Sertlik ölçümleri su vermenin yapıldığı alından başlanarak 1,5-1,5-2-2-2-2-2- 2 mm olan mesafelerde yapılır. Toplam 15 mm’yi bulan bu noktalardan sonra 5’er mm aralıklarla ölçümler yapılır. Elde edilen sertlik değerleri mesafeye bağlı olarak bir grafik üzerinde belirtilerek, Jominy eğrileri elde edilir.
Jominy Sertleşebilirlik testi nedir?
JOMINY UÇTAN SU VERME DENEYİ Sertleşebilme, çelik için bu çeliğin yüzeyinden merkezine sertlik dağılımı yanında elde edilen ve yüzeyden %50 martenzitin bulunabildiği noktaya kadar olan uzaklıkla belirlenen sertleşme derinliğini verir. Sertleşebilme konusunda önemli bir etkenlerden biri de kritik soğuma hızı’dır.
Ostenit sıcaklığı nedir?
Ostenit, karbonun ymk demir ile yaptığı katı çözeltiye verilen isimdir ve ötektik sıcaklık olan 1147 °C’ de en çok % 2,06 karbon çözündürebilir. Çeliğin sıcak şekillendirme ve ısıl işlemlerin pek çoğu ostenit fazında yapılır.
Perlit fazı nedir?
Ötektoid reaksiyonda soğuma ile orta karbon konsantrasyonuna sahip kararsız ostenit fazı, çok düşük karbonlu ferrit ve çok yüksek karbonlu sementite dönüşür. Bu dönüşüm sonunda oluşan yapı perlit olarak adlandırılır.
TTT diyagramı hangi bilgileri verir?
TTT diyagramları sıcaklığın ve zamanın fonksiyonu olarak alaşım içerisinde aşırı soğuma koşullarında bağlı olarak oluşacak faz dönüşümlerinin belirlenmesinde tercih edilmektedir. bir kısmı perlit fazına dönüşecektir. tutulduğunda yapının tamamı perlit fazına dönüşmektedir.
TTT ve CCT diyagramları arasındaki farklar nelerdir?
Kademeli Soğuma Diyagramı (TTT diyagramı) ile Sürekli Soğuma Diyagramı(CCT diyagramı) arasındaki en önemli fark; kademeli soğuma diyagramında dönüşümün ilerlemesini sabit bir sıcaklıkta zamanın bir fonksiyonu olarak incelemesidir.
Kaba perlit ne demek?
Kaba Perlit (coarse pearlite): Tabakalar (lameller) halinde dizilmiş iri ve Fe3C fazlarından oluşur. Nispeten yumuşaktır. Yüksek dönüşüm sıcaklıklarında oluşmaktadır, dolayısıyla çekirdeklenmesi yavaş büyümesi ise hızlı olarak gerçekleşir.
https://www.youtube.com/watch?v=0Z6Lpve72TQ