İçindekiler
Arabuluculuk görüşmesine kimler katılabilir?
Taraflar katılabilir, taraf şirket ise şirket yetkilisi katılabilir yada vekâletinde arabuluculuk görüşme yetkisi bulunan avukatları arabuluculuk görülmelerine katılabilir. İş uyuşmazlıklarında ayrıca, taraf olan şirketse, şirket tarafından yetkilendirilen sigortalı bir çalışanı vasıtasıyla görüşmelere katılabilir.
Hangi durumlarda arabulucuya gidilir?
Arasında hukuki bir uyuşmazlığı olan kişiler bunu çözmek için üçüncü bir kişinin yardımına ihtiyaç duyduğu her zaman arabulucuya başvurabilir. Türkiye’de arabuluculuğa dava açılmadan önce ya da dava sırasında başvurulabilir. Dava öncesi arabuluculukta taraflar anlaşmaya varırlarsa artık davaya gerek kalmayacaktır.
Mali Müşavirler arabulucu olabilir mi?
Mali müşavirlere arabuluculuk yetkisi verilmeli. Beyanname imzalatma zorunluluğunun kapsamı genişletilmeli. YMM’lerin tasdikten, SMMM’lerin beyanname ve finansal tablo imzalamaktan doğan sorumlulukları yeniden düzenlenmelidir.”
Arabuluculuk hangi konulara bakıyor?
Arabuluculuk; bir özel hukuk uyuşmazlığının tarafı olan kişilerin, özgür iradeleriyle seçtikleri tarafsız ve uzman bir üçüncü kişinin (arabulucu) hakemliğinde, dava açılmadan önce veya dava açıldıktan sonra başvurdukları bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir.
Arabuluculuk süreci ne kadar sürer?
Hallerinde arabuluculuk faaliyeti sona erer. Arabuluculuk süreci ne kadar sürer? İş Davalarında zorunlu arabuluculukta, arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren 3 hafta içinde sonuçlandırır. Bu süre zorunlu hallerde, arabulucu tarafından en fazla 1 hafta uzatılabilir.
Davalı arabulucuya gelmezse ne olur?
Taraflardan Birinin Arabuluculuk Toplantısına Katılmaması Arabuluculuk görüşmesine katılmayan taraf, davada haklı da çıksa haksız da çıksa yargılama giderlerini ödemeye mahkum edilir. Ayrıca davada haklı çıkması halinde lehine vekalet ücretine hükmedilmez.
Arabulucu kabul edilmezse ne olur?
Görüldüğü gibi başarılı bir arabuluculuk sonunda imzalanan anlaşmaya uyulmaması halinde alacaklının anlaşma belgesiyle icra takibi başlatması ve alacağını gereğinde haciz yoluyla alması mümkündür.
Arabulucuya hangi davalar gider?
İşçi alacakları ve tazminatları ile işe iade davalarıyla birlikte, ticari davalardan konusu bir miktar paranın ödenmesini içeren alacak ve tazminat taleplerine ilişkin uyuşmazlıklarda dava şartı olarak arabuluculuk kabul edilmiştir.
Mali Müşavirler bilirkişi olabilir mi?
3-Mali Müşavirlerin Bilirkişi Olarak Görev Almaları Bu açıdan 3568 sayılı Yasa çerçevesinde unvana sahip meslek mensuplarından olan “ Serbest Muhasebeci” , “Serbest Muhasebeci Mali Müşavir” ve “Yeminli Mali Müşavir” ler meslekleri ile ilgili olarak bilirkişi görevi alabilmektedirler. Meslek Mensubu, HUMK’nun 275.
Mali Müşavir yeşil pasaport alabilir mi?
SMMM ve TÜRMOB İçin Kanun Teklifi Fakat bu 2021 için sadece bir kanun teklifi olarak tarihe düştü. Yani kanun çıkmadı ve Mali Müşavirler ne yazık ki şu an yeşil pasaport alma hakkına sahip değil !
Arabuluculuk dava şartı sonradan tamamlanabilir mi?
Verilen sürede ihtar gereğinin yerine getirilmemesi halinde dava dilekçesinin karşı tarafa tebliğ edilmeksizin usulden reddine karar verilecektir. (7036 Sayılı Kanun madde 3/2) Dava açıldıktan sonra, belirtilen süre içerisinde arabulucuya başvurularak dava şartının tamamlanması mümkün değildir.
Dava şartı arabuluculuk hangi uyuşmazlıklarda söz konusudur?
“Dava Şartı Olarak Arabuluculuk Bu Kanunun 4 üncü maddesinde ve diğer kanunlarda belirtilen ticari davalardan, konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri hakkında dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır.”