İçindekiler
Vücut neden yağ biriktirir?
Vücudumuzun yağ tutma özelliği, insanın hayatta kalmak için çok gerekli olan bir özelliğidir. Vücudun beslenmeden uzun bir süre boyunca hayatta kalabilmesi ve bu açlık sırasında dengeli bir metabolizma sürdürmesinde bu depolama ve geri bırakma mekanizmaları rol oynamaktadır.
Vücut yağlanması neden olur?
Düzensiz ve dengesiz beslenmek, fast-food tarzı yiyecekler tüketmek, spor yapmamak kilo almaya ve bazı hayati organların da yağlanmasına neden olur. Özellikle de karaciğer, böbrek, kalp gibi organların çevresinin yağlanması insülin direnci, hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıklarına neden olur.
Vücut ısınınca yağ yakar mı?
Terlemek, yoğun ve yağ yakan bir spor çalışmasının belirtisi olabileceği gibi, sadece sıcak ve nemli bir günün işareti de olabilir. Terlemek yağ yakmaz, vücut ısısını düzenlemeye yardımcı olur. Eğer yüksek yoğunluklu egzersiz, terlemenize sebep oluyorsa kalori yakıyor olabilirsiniz.
Yağ yakımı için ne yapmalı?
Vücut enerjiye ihtiyaç duyunca bu dokunun içindeki hormon duyarlı lipaz adı verilen bir enzim trigliseritleri parçalayarak yağ asitlerini ve gliserolün kan dolaşımına karışmasına yardımcı olur. Enerji ihtiyacında olan hücreler bu bileşikleri alır ve bunları kullanılabilir yakıt, artı karbondioksit ve suya dönüştürür.
Vücut yağlanması nasıl önlenir?
Haftada en az 3 gün 30 dakika tempolu yürüyüş ya da yüzme yağlanmayı azaltıyor. Genetik etkenler: Genetik faktörler kilo alımı ve yağ sorununda büyük rol oynuyor. Bunun yanı sıra yaş, cinsiyet ve hormonal etkiler de kilo alımını kolaylaştırıyor.
Vücudun yağlanması için ne yapmalı?
Abur cuburlar yerine besin değeri ve kalorisi yüksek yiyeceklere odaklan. Hem kilo almana yardımcı olan hem de sağlığını koruman için gereken bütün besin maddelerini içeren bir sürü yiyecek var….Bir yemek planı hazırla.
- Günde üç öğünden daha fazla yemeyi hedefle.
- Bütün öğünlerinin dengeli olmasını sağla.
Koşarken yağ yakımı ne zaman başlar?
Spor esnasında glikojen ve glikoz deposu aynı anda kullanılmaya başlar. Pek çok yerde karşınıza çıkan, spora başladıktan 30 dakika sonra yağ yakmaya başlanılması bir yanılgıdan ibarettir. Spor yapmaya başladığınız ilk andan itibaren glikoz ve yağ depoları kullanılmaya başlanılmaktadır.