İçindekiler
Küreselleşme kültürümüzü nasıl etkiler?
Küreselleşmenin kültür üzerinde yarattığı etkilere bakıldığında; bireyin toplum içerisinde yabancılaşması, buna bağlı olarak bireyin gittikçe yalnızlaşması, ulusal kimlik sorunlarının artması, tüketim kültürünün ortaya çıkması ve en önemlisi kültür emperyalizmine yol açmasıdır (Talas ve Kaya, 2007: 150).
Küreselleşmenin neden olduğu sorunlar?
Dünyanın bugün karşı karşıya kaldığımı sorunları birkaç başlık altında özetleyebiliriz:
- Gelir dağılımı
- Nüfus patlaması
- İklim değişikliği, doğanın tahribi ve çevre kirliliği.
- Teknolojik ve ekonomik alanlarda küreselleşmenin sonuçları
- Acımasız rekabet koşulları
- “Vahşi kapitalizm” ve mali krizler.
Küreselleşme ne sürecidir?
Küreselleşme ya da globalleşme, ürünlerin, fikirlerin, kültürlerin ve dünya görüşlerinin alış verişinden doğan bir uluslararası bütünleşme sürecidir. Çünkü küreselleşme, ekonomik olduğu kadar siyasal, teknolojik ve kültürel boyutlu bir süreçtir.
Kültürel değişiklikler dili etkiler mi?
Kültür sayesinde bir dil sağlamlaşır ve başka dillerden daha az etkilenir. Kültür sayesindedir ki o dil karşı konulamaz olan değişim ve dönüşüm sürecinde ana di- namiklerine zarar vermeden değişip dönüşebilir.
Küreselleşmenin olumlu etkileri nelerdir?
Küreselleşmenin Olumlu Yönleri Küresel rekabet, yaratıcılığı ve yeniliği teşvik eder ve mal/hizmetlerin fiyatlarını kontrol altında tutar. Gelişmekte olan ülkeler, mevcut teknolojilerin yararına, bu teknolojilerin gelişmesiyle ilgili artan acılara maruz kalmadan ulaşabilmektedir.
21 yüzyılın en ciddi sorunu nedir?
21. yüzyılın insanlığı tehdit eden en büyük üç problemi: Obezite, yetersiz beslenme ve iklim… Her 3 sorun da giderek derinleşiyor. Ve bunun 3 nedeni var: Politika belirleyicilerin duyarsızlığıyla, şirketlerin kâr hırsının siyasiler üzerindeki baskısı, halkın değişim talebinin yetersiz olması…
Küreselleşmenin neden olduğu politika sorunları?
Korunmasız İşyerleri
- Küçük, Dağınık ve Merdiven altı yerlerdir.
- Küreselleşmenin Yol Açtığı Sosyal Politika Problemleri İnsanlar, ülkeler ve bölgeler arasında ve içindeki eşitsizliklerin artması
- Yoksulluğun artması ve derinleşmesi.
- Sosyal Korumanın zayıflaması
- Artan güvencesizlik.
- İstihdam piyasalarında oluşan belirsizlik.
Küreselleşmenin alanları nedir?
Esas olarak iletişim teknolojisindeki gelişmenin tetiklediği küreselleşme çok boyutlu bir mekanizmaya sahiptir. Küreselleşme olgusunun etki alanlarını başlıca; ekonomik küreselleşme, siyasi küreselleşme, sosyo-kültürel küreselleşme ve teknolojik küreselleşme gibi birçok farklı yönden ele almak mümkündür.