İçindekiler
Bir binanın sağlam olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Bir binanın toprak altında ne kadar çok katı var ise o kadar sağlam ve depreme dayanıklı olduğu anlaşılmaktadır. Bir binanın depreme dayanıklı olması için en az 1/3’ü kadarının toprak altında olması gerekmektedir. Zemin Raporu: Zemin raporu bir binanın sağlam olduğunu anlama yolları arasında yer almaktadır.
Depreme dayanıklılık testi için nereye başvurulur?
Ağır hasar olmadığı bir durumda depreme dayanıklılık raporu alabilmek için binanın teknik üniversiteler, İnşaat Mühendisleri Odası veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisans almış yapı denetim firmalara başvurmak gerekir.
Depreme dayanıklılık testi kaç para?
1800-2000 metrekare bir alan için 3 bin 500 TL oluyor. Eğer bina 10 katın üzerindeyse Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği kapsamına giriyor. Bu durumda her kata ayrı test yapılması gerekiyor ve kat başına fiyat ise 1.350 TL.
Depremde hangi katlar güvenli?
Genel olarak “yumuşak” zemin katların, üst katlara göre daha düşük dayanıma sahipler. Deprem sırasında en büyük yatay kuvvetler zemin katlarda oluşuyor. İstatistiksel modeller yardımıyla 5 ve 6 katlı binalarda, yumuşak katların binaların deprem hasarlarına etkisinin en az yüzde 60 civarında olduğu hesaplanıyor.
Binanın depreme dayanıklı olduğu nereden anlaşılır?
Binanın depreme karşı dayanıklılık analizi; belediyeler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, kaymakamlıklar ya da özel şirketler tarafından yapılabilir. Eğer özel bir şirketten hizmet almayı planlıyorsanız bu şirketin portfolyosunu incelemek, şirket güvenilirliği hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayabilir.
Depreme dayanıklılık testini hangi kurum yapar?
Binaya deprem dayanıklılık raporu almak için Belediye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kaymakamlık gibi resmî kurumlara başvurmak veya özel bir şirketle anlaşmak gerekiyor. Belediye tarafından gönderilen teknik elemanlar gözle bir inceleme yapar, ağır hasar tespit ederse tahliye kararı verir.
Bina depreme dayanıklılık testini kim yapar?
Peki, depreme dayanıklılık testini kim yapar? Binanın depreme karşı dayanıklılık analizi; belediyeler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, kaymakamlıklar ya da özel şirketler tarafından yapılabilir.
Depreme dayanıklılık raporu kim verir?
Bina Risk Testi ne kadar?
Yanıtı öğrenmek için “bina risk testi” yaptırmak isteyenler ise yüksek maliyetlerle karşı karşıya kalıyor. Bilgi amaçlı hızlı testler 750 TL’den başlarken, kapsamlı analizlerin fiyatı, 4 bin 500 TL ile 15 bin TL arasında değişiyor.
Deprem yönetmeliğine göre yapılan binalar kaç şiddetine dayanır?
Halen uygulamada olan düzenlemeye göre yeni yapılan binalar 7.6 şiddetine göre inşa ediliyorlar.