İçindekiler
Tuz gıda katkı maddesi midir?
Katkı maddesi olarak düşündüğümüz; süt tozu, süt proteini, tuz, nişasta bazlı şeker olarak bildiğimiz fruktoz/glukoz karışımı, sakız mayası gibi pek çok madde gıda katkı maddesi değildir.
Zararlı katkı maddeleri nelerdir?
Kaçınmanız gereken 12 tehlikeli katkı maddesi
- MSG (Monosodyum Glutamat) (E621)
- Yüksek fruktozlu mısır şurubu.
- Aspartam (E951)Yapay bir tatlandırıcı olan aspartam mısır şurubu veya şeker kamışından üretilmiş şekerden daha iyi bir alternatif gibi görünse de bu doğru değil.
- Phenylalanine (Fenilalanin)
- Suklaroz (E955)
Besinlerin içerdiği katkı maddelerinin sağlığa ne gibi etkileri vardır?
Katkı Maddelerinin Zararları; Gıdaların doğal lezzetlerinin bozulması. Gıdaların besin öğelerinin kaybolma riski. Gıda maddelerinin raf ömürlerine dikkat edilmediği takdirde gıdalarda zehir riski. Katı maddesi bulunan yiyecekler çok fazla tüketilir ise kişide deri döküntüleri, astım hatta kanser riskini teşvik etmesi.
Gıda Boyaları sağlığımızı nasıl etkiler?
Sentetik gıda boyalarından aşırı dozda tüketilmesi astım, deri döküntüsü, migren, çocuklarda hiperaktifliğe, dikkat ve davranış bozukluğuna, çocuklarda hafıza merkezini etkileyerek öğrenmede zorluk çekilmesine neden olur. Yapay gıda boyalarıyla (sentetik gıda boyaları) ilgili en çarpıcı iddia kansere neden olmasıdır.
Gıda sanayi tuzu ne demek?
Gıda sanayi tuzu, gıda üretiminde kullanılan ve dolaylı olarak tüketime sunulan iyotlu ve iyotsuz tuzları kapsar. İri salamura tuzu, evlerde konserve, turşu gibi ürünlerin yapımında gıda muhafaza amaçlı kullanılabilen tuzlardır.
Kaya tuzunun sofra tuzundan farkı nedir?
Kaya tuzu içeriğinde 84 tane mineral vardır ve insan vücuduna alınması gereklidir. Temel besin maddelerimizden biri olan tuz insan sağlığı için çok önemli bir besin kaynağıdır. Kaya tuzu ise tuzun henüz işlenmemiş doğal haline verilen isimdir.
Topaklanmayı önleyici E536 nedir?
Işıklı, ‘Tuzlarda topaklanmayı, sertleşmeyi önlemek açısından Potasyum Ferrosiyanür kullanıyor ama bu kimyasalın e kodu da E535 ve E538 Sodyum Ferrosiyanür E535, E536 Potasyum Ferrosiyanür, E538 Kalsiyum Ferrosiyanür. Bunların her üçü de tuzlarda topaklanmayı önlemek amacı ile kullanıyorlar.
BHT nedir zararları?
BHA/BHT- BHA (Butillenmiş hidroksiyanozil) ve BHT (Butillenmiş hidroksitoluen) antioksidandır. BHA ve BHT özellikle katı ve sıvı yağlar ile hububat ürünlerinde kullanılır. Duyarlı kişilerde kurdeşene sebep olurlar; bununla birlikte gerçek alerjik reaksiyon çok nadirdir.
Topaklanmayı önleyici madde nedir?
Gıda sektöründe topaklanmayı önleyici maddeler, gıda partiküllerinin birbirilerini çekme eğilimini düşüren, ince taneli ve toz şeklindeki gıda maddelerinin alışkanlığını sağlayan ve topaklanma eğilimlerini önleyen organik veya inorganik bileşiklerdir.
Besinlerdeki katkı maddelerinin birinin adı nedir?
Mayalar, enzimler, taşıyıcı ve çözücüler, itici gazlar bu sınıfa dahildir. İlgili AB direktifi antioksidanlar, asitlik düzenleyiciler, emülgatörler, koruyucular, nem tutucular, renklendiriciler ve tatlandırıcıları da içeren 24 farklı gıda katkı maddesini kapsamaktadır.
Gıda boyasının zararı var mı?
Günümüzde gıdalarda kullanılan tüm yapay boyalar için hayvan deneylerinde toksisite testi yapıldı. FDA ve EFSA gibi düzenleyici ajanslar, yapay boyaların belirgin bir sağlık riskine yol açmadığı sonucuna vardılar.