Adli yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Adli yardım başvuruları Baromuz Adli Yardım Bürosu’na yapılmaktadır. Büroda istemciyle görüşülerek başvuru formu doldurulur ve istemin neye ilişkin olduğu tespit edilir. Görüşme sırasında istemciyle ilgili kişisel bilgilerin yanında talebine ilişkin hukuki niteleme de yapılmaktadır.

Fakirlik belgesi adli yardım için yeterli mi?

Özet: Yoksul bir kişi, haklı olduğuna dair delil getirmek koşu- luyla mahkemeden adli yardım kararı alabilir. Bunun üzerine, hiçbir yargılama gideri ödemeden iddia veya savunmada bulunabilir. Kişinin adli yardımdan yaralanabilmesi için ‘yoksulluk’ ve ‘haklı- lık’ şartlarını taşımazı gerekir.

Adli yardımda karşı vekalet ücreti ödenir mi?

Adli yardımdan yararlanan kişi için mahkemenin talebi üzerine baro tarafından görevlendirilen avukatın ücreti, yargılama gideri olarak Hazineden ödenir.

Adli yardımda karşı vekalet ücreti alınır mı?

Madde 17: Adli yardım konusu işin sonunda istem sahibinin maddi bir yarar elde etmesi durumunda adli yardım nedeniyle avukata ödenen para ile adli yardımdan yararlanan ilgili lehine ilamda belirlenen harca esas değerin %5’i Adli Yardım Bürosuna ödenir. Avukattan da ilamda gösterilen vekâlet ücretinin %10’u alınır.

Adli yardım başvuru formu nereden alınır?

ADLİ YARDIM BAŞVURU FORMU NEREDEN ALINIR? Adli yardım talepli dava açmak isteyen vatandaşlar başvuru formuna https://vatandas.uyap.gov.tr adresindeki UYAP Vatandaş Portal sayfasından ulaşabiliyor.

Adli yardımda ne yapılır?

Adli yardım kararı, ilgiliye, yapılacak tüm yargılama ve takip giderlerinden geçici olarak muafiyet, yargılama ve takip giderleri için teminat göstermekten muafiyet, dava ve icra takibi sırasında yapılması gereken tüm giderlerin Devlet tarafından avans olarak ödenmesi, davanın avukat ile takibi gerekiyorsa, ücreti …

Adli yardım her aşamada istenir mi?

(1) Adli yardım, asıl talep veya işin karara bağlanacağı mahkemeden; icra ve iflas takiplerinde ise takibin yapılacağı yerdeki icra mahkemesinden istenir.

Adli yardım vekalet ücreti ne zaman ödenir?

Zira adli yardım, kişiye geçici bir muafiyet sağlamaktadır. Ancak mahkeme bu konuda bir kolaylık sağlanmasını uygun görür ise, HMK 339/1 uyarınca, yargılama giderlerinin en geç bir yıl içerisinde aylık eşit taksitler halinde ödenmesine de hükmedilebilir.