İçindekiler
Proforma faturanın amacı nedir?
Proforma fatura müşterinize, işinize verdiğiniz ehemmiyeti anlatmak için mükemmel bir metottur. Proforma faturayı alıcının tasdik etmesi, satış işleminin onaylandığı ve ticari faturanın kesilebileceği manasına gelmektedir. Ayrıca Proforma fatura sayesinde, ticari faturada olası hatalar minimuma indirgenmiş olur.
Proforma fatura hangi hallerde düzenlenir?
Proforma faturayı mali yükümlülüğü bulunmayan teklif özelliği taşıyan bir fatura cinsi olarak düşünebilirsiniz. Normal kestiğiniz faturalardan farklı olarak üzerinde ‘Proforma Fatura’ bilgisini vermek gerekiyor. Proforma bir belge olarak düzenleniyor. Bu fatura cinsi, satış öncesinde hazırlanarak müşteriye sunuluyor.
Proforma fatura hangi işlemlerden geçer?
Proforma faturada belirtilen satış koşullarının alıcı tarafından uygun bulunması durumunda, alıcının verdiği sipariş üzerine proforma fatura kesin satış faturasına dönüştürülür. Proforma faturanın bir diğer kullanıldığı yer ise, ithalatçı tarafından akreditif açılması aşamasıdır.
Proforma fatura iptal edilebilir mi?
Proforma fatura kesildikten sonra, proforma faturaya konu olan satış ya da hizmetin gerçekleştirilmesi zorunluluğu yoktur. Şirketler kendi aralarında konuştuktan sonra ilk proforma fatura iptal edilip yerine yenisi de kesilebilir.
Fatura niçin düzenlenir?
Faturanın, ticari işletmelerin bilanço ve gelir tablolarının oluşumunu sağlamak gibi önemli bir görevi vardır. Fatura, satılan malın veya sunulan hizmetin hangi tarihte gerçekleştirildiğini göstermesi açısından önemli bilgiler içermektedir. Fatura, satılan malın iadesi için gerekli olan bir belgedir.
Proforma fatura nasıl oluşturulur?
Proforma fatura nasıl hazırlanır?
- Proforma fatura genellikle antetli kağıt ile hazırlanır.
- Proforma faturanın sağ üst köşesine belge numarası ile düzenlenme tarihi yazılır.
- Sol üst köşeye alıcı ve satıcının bilgileri yazılır.
- Orta bölümde ticareti yapılan mal ya da malların ayrıntılı listesi bulunur.
Proforma fatura invoice nedir?
Proforma fatura, en kısa haliyle “ön fatura” olarak tanımlanabilir. Proforma invoice, proforma faturanın İngilizce ifadesidir. Faturanın kesilmeden önceki hali gibidir, faturanın içereceği tüm bilgileri içerir. (Faturanın miktarı, ödeme şekli, teslimat şekli vb. detaylar)
Proforma faturadan sonra fatura kesilir mi?
Tüm bu sürecin kapsamında, proforma faturada, satıcı tarafından belirtilen satış koşullarının, alıcı tarafından uygun bulunması durumunda ise iş veya hizmet verilmesi gerçekleşir ve ardından da ticari fatura kesilmesi yapılacaktır.
Proforma faturada imza olur mu?
Bunlara ek olarak faturayı düzenleyenin adı, eğer varsa ticari unvanı, iş adresi, bağlı bulunduğu vergi dairesi ve hesap numarası, alıcının adı, ticari unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası, hizmetin ya da malın türü, birim fiyatı, miktarı ve tutarı, satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası.
Faturanın önemi nedir?
Fiş ya da fatura, alıcı olarak bizlerin satıcılardan aldığı ürün ya da hizmetin kayıtlara geçmesini sağlar.Fiş ve fatura, aldığımız ürün üzerinden vergi ödeneceğinin kanıtı niteliğinde bir belgedir ve bu verginin miktarını gösterir. Alınmayan belge, vergi kayıp ve kaçağına neden olur.