Düzeltme fişi ne demek?
Düzeltme fişleri hukuken mükelleflerle ilgili hak doğurucu bir işlemdir. Düzeltme fişinin asıl dayanağı 213 sayılı VUK ve vergi daireleri işlem yönergesinden kaynağını almaktadır. Düzeltme fişleri bazen mükelleflere fazla ve yersiz ödediği vergiler ve cezaların red ve iadesinde de kullanabilmektedir.
Hata düzeltme nedir?
Hata bulma aktarım sırasında gönderici ile alıcı arasında bulunan gürültü veya diğer aksaklıklardan dolayı oluşan hataların saptanmasıdır. Hata düzeltme ise hataların bulunması ve asıl, hatasız verinin yeniden oluşturulmasıdır.
Düzeltme yetkisi kime aittir?
Düzeltme yetkisi ve reddiyat: Vergi hatalarının düzeltilmesine, ilgili vergi dairesi müdürü karar verir. Bu hatalar düzeltme fişine dayanılarak düzeltilir. Hatanın mükellef aleyhine yapılmış olması halinde, fazla vergi aynı fişe dayanılarak terkin ve tahsil olunmuş ise mükellefe reddolunur.
Vergilendirme hataları nelerdir?
Vergi Usul Kanunu’nun 116.maddesinde tanımlanan “Vergi hataları”, vergiye ilişkin hesaplarda veya vergilendirme sürecinde bazı yanlışlıklar yapılması ve bunun sonucunda haksız şekilde fazla ya da eksik vergi istenmesi ya da tahsil edilmesi durumudur.
Vektör hata düzeltme modeli nedir?
Vektör Hata Düzeltme Modeli (VECM), Hata Düzeltme Modelinden (ECM) farklı olarak birden çok denklem ile çalışmaya izin veren ve birden çok içsel değişkenin karşılıklı ilişkilerini de analiz edebilen bir modeldir.
Verginin mükerrer olması ne demek?
1.3) Verginin Mükerrer Olması : Aynı vergi kanununun uygulanmasındabelli bir vergilendirme dönemi için aynı matrah üzerinden bir defadan fazlavergi istenmesi veya alınmasıdır.
Vergi hataları kaça ayrılır?
Vergi hataları, hesap hataları ve vergilendirmede yapılan hatalar olmak üzere ikiye ayrılır.
Düzeltme şikayet başvurusu nedir?
Düzeltme ve şikayet başvurusu yolları, vergilendirme işlemlerindeki belli sakatlıkların giderilmesini sağlamakta, uyuşmazlıkların yargı yoluna başvurulmadan önce idari merciler önünde çözümlenmesi ile hukuk devleti ilkesinin işlerlik kazanmasında etkili olmaktadır.
Hesap hataları nelerdir?
Matrah hataları, Vergi Usul Kanunu’nun 117. Maddesine göre, vergilendirme ile ilgili beyanname, tahakkuk fişi, ihbarname, tekalif cetveli ve kararlarda matraha ait rakamların yahut indirimlerin eksik veya fazla gösterilmiş veya hesaplanmış olması şeklinde karşımıza çıkan hesap hatalarıdır.