Zizek felsefesi nedir?

Zizek’in felsefesinin amacı, hermeneutik düşünceninkine benzer biçimde, yalnızca gerçekliğe ilişkin algılarımızın değil, gerçekliğin de diyalektik bir mahiyete sahip olduğunu göstermektir: Her bir ”’gerçeklik alanı’, yahut ‘dünya’, bakışımızı önceleyen görünmez bir çerçeve dolayımıyla temaşa edilebilir ancak”.

Zizek nereli?

Lübliyana, SlovenyaSlavoj Žižek / Doğum yeriLjubljana, Slovenya’nın başkenti ve en büyük şehridir. 2013 yılında şehir nüfusu 274.826’dır. Vikipedi

Filozof Zizek kimdir?

Slavoj Žižek (Okunuşu: Slavoy Jijek) (d. 21 Mart 1949 Ljubljana, Slovenya) Sloven Marksist sosyolog, filozof ve kültür eleştirmeni. Ljubljana, Slovenya’da (o tarihte Yugoslavya’nın bir parçasıydı) doğdu. Felsefe doktorasını Ljubljana’da aldı ve Paris Üniversitesi’nde Psikanaliz eğitimi gördü.

Büyük başka nedir?

Büyük öteki, gerçekten tam anlamıyla neyi içerip içermediği düz bir okumayla anlaşılmayan simgesel alana ait bir tanımlamadır. ‘Ben’in bilinçdışıyla farkına vardığı ama bütünüyle bilinçli olarak tanımlayamadığı bir ‘iç öteki’dir. Arzular, tutkular, idealler, tanrı, devlet, yasa büyük öteki tarafından içerilir.

Öteki nedir sosyoloji?

Millî kültüre bağlı olmayan veya sadece kanunlarla düzenlenen vatandaşlık yükümlülüğü ile devlete bağlı olanları karşılayan ‘öteki’ kavramı, sosyolojide kullanılan bir terimdir.

Öteki nedir felsefe?

Bir kavram olarak öteki, “ben” kavramıyla düşünülür ve genellikle “ben” kavramından hareketle öteki tanımlanır. Ötekinin tanımlanması sürecinde öncelikle ben kimim, öteki benim kimim oluyor soruları ön planda olur. Bu noktada ben ve öteki kavramları genellikle ontolojik bir ayrımı ifade ettiği düşünülür.

Ötekilik ne demek?

Kişinin kendinin farkına varabilmesi için ötekinin farkına varması, sınırlarla ben ve diğerlerini ayırabilmesi gerekir. Çünkü kendimizi tanımlamak için ötekine ihtiyacımız vardır. Kişinin bu şekilde kendini ayırabilmesiyle de “ötekilik” kavramı ve “kendilik” kavramı oluşur.

Psikolojide öteki nedir?