Verginin ödeme gücüne göre alınmasını sağlayan teknikler nelerdir?

Mali güce göre vergilendirmeyi sağlamak için aşağıdaki araç ve tedbirlerden yararlanmak mümkündür:

  • En az geçim indirimi,
  • Artan oranlı vergi tarifeleri,
  • Emek gelirlerinin sermaye gelirlerine göre daha hafif vergilendirilmesi (ayırma kuramı),
  • Sosyal amaçlı vergi muaflık ve istisnaları ile.
  • Vergi indirimleri,

Safi artış kuramı ne demek?

b) Safi Artış Kuramına Göre Gelir Kişinin belli bir süreç içerisinde, dönembaşı servet değeri ile dönem sonu servet değeri arasındaki farka bu süre içerisindeki tüketilen değerlerin eklenmesi suretiyle bulunan değer fazlalığıdır, Kısaca kişinin para ile ifade edilen değerlerindeki artışlardır.

Bir gerçek kişinin bir takvim yılında elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarı aşağıdaki hangi kavram ile ifade edilebilir?

Gelir vergisi; gerçek kişilerin yani hukukta hak edinebilen ve yetki kullanabilen kurumlaşmamış kişilerin gelirleri üzerinden alınan vergi türüdür. Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır.

Kıst hesap dönemi ne demek?

Kıst hesap dönemi, hesap dönemi gerek takvim yılı olarak gerekse özel hesap dönemi olarak belirlenmiş mükelleflerin işe başlama ve işi terk nedeniyle tüm hesap dönemini kapsamayan hesap dönemine verilen isimdir.

Vergide eşitlik ne demek?

Yine Anayasamızın 10. maddesine göre, “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir” denilmektedir. Bu maddenin vergiyle ilişkisi ise vergilendirmede eşitlik ilkesini ortaya koymasıdır.

Safi tutarı ne demek?

4.1.1. Ücretin safi tutarı, işveren tarafından verilen para ve ayınlarla sağlanan yararlar toplamından (yani ücretin gayrisafi tutarından) belli indirimlerin yapılmasından sonra kalan miktardır.

Safi kazanç ne demek?

Değer artış kazancında vergilendirilecek kazanca “safi değer artışı” deniliyor. Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından aşağıdaki indirimlerin düşülmesi suretiyle bulunuyor.

Kıst dönem beyannamesi nasil verilir?

Dönem başındaki tarih ile mükellefin vefat ettiği tarih arasındaki Kıst döneme ait verilmesi gereken beyanname ise Dönem Tipi “Kıst Dönem” seçilerek ve vefatla ilgili istenilen bilgiler ekrana girilerek e-beyanname sistemi üzerinden elektronik ortamda verilebilecektir.

1 Ağustos 2006 31 Temmuz 2007 özel hesap dönemi Tanimlanmiş olan bir mükellef kurumlar vergisi beyannamesini en son ne zaman vermek zorundadir?

Özel hesap dönemi tayin edilmiş mükelleflerin beyannameleri, özel hesap döneminin kapandığı ayı izleyen dördüncü ayın 25. günü akşamına kadar verilir. Örneğin özel hesap dönemi 1 Temmuz – 30 Haziran olan bir kurumun beyannamesini 25 Ekim akşamına kadar vermesi gerekmektedir.