Karayollarında Hendek nedir?

14 HENDEK – KAFA HENDEĞİ Hendek; yolun yarma kesimlerinde banket ile yarma şevi arasında uzanan ve yol platformu ile yarma şevine gelen yağış sularının toplanıp aktığı kanaldır. Bunlara kenar hendek veya yan hendek de denir. Genellikle üçgen veya yamuk kesitli olurlar.

Hendek ne ise yarar?

Hendek, özellikle kale, bina veya kenti çevreleyen geniş, derin ve genellikle suyla dolu tahkimattır. Bazı örneklerde su engeli olarak da daha karmaşık yapay göllere evrildiği görülmüştür. Modern dönemlerde hendek veya su engelleri artık önleyici etkileri kaybolduğundan görsel olarak tercih edilmeye başlanmıştır.

Hendek çeşitleri nelerdir?

Hendek Çeşitleri Nelerdir?

  • Kenar Hendeği. Yol yüzeyi ve yakınından gelen yüzeysel suların toplanıp yol boyunca aktığı kısımdır.
  • Palye Hendekleri. Palyeli olarak yapılan yarma ve dolgu kesimlerinde şeve ve palyeye gelen yüzeysel suların toplanıp deşarj edildiği drenaj yapısıdır.
  • Kafa Hendeği.
  • Kar Hendeği.

Şev hendeği nedir?

Yolun dolguda teşkil edildiği kesimlerde; kenar, palye, kafa ve refüj hendeklerinden, dren boruları ve kollektörlerin enine deşarjından, bordür düşüm oluklarından, dolgu şevinden ve arazi eğiminin dolguya doğru olduğu kesimlerde araziden gelen suları toplayarak menfezlere veya derelere boşaltan drenaj yapısı.

Sıfır çizgisi ne demek?

noktadan eksene normal doğrultuda çizilen yatay çizginin arazi çizgisini kestiği noktaya sıfır noktası denir. Planda sıfır noktalarının geometrik yeri sıfır çizgisini oluşturur. Sıfır çizgisinin pratik bir anlamı yoktur. Çünkü harita üzerinde ve arazide böyle bir çizginin geçirilmesi olanaksızdır ve gereksizdir.

Bir yolun arazi üzerinde izlediği doğrultuya ne ad verilir?

Geçki (güzergah): Bir yolun arazi üzerinde izlediği doğrultudur. Plan: Yolun yatay bir düzlem üzerindeki izdüşümüdür. Aliyman: Yol planındaki düz kısımlara denir. Yatay kurba (yatay kurp, viraj): Yol planında düz kısımlar arasındaki eğri kısımlara denir.

Geçki arazide nasıl belirlenir?

2. GEÇKİNİN ARAZİDE BELİRLENMESİ İÇİN KAZIK ÇAKMA (PİKETAJ) Harita üzerinde belirlenen noktaların arazi üzerine aktarılması kazık çakma işlemi ile gerçekleştirilir. Kazıklar kare ya da daire kesitli olabilir. Bazen önemli noktalardaki kazıklar beton kitleleriyle sağlam biçimde tespit edilirler.

Hendek’te nöbetçi eczane hangisi?

Hendek’te Cuma, Cumartesi ve Pazar Günü Nöbetçi Eczaneler

  • MELİS ECZANESİ ADRES: BAŞPINAR MAH HASTANE CAD NO:22 (ESKİ DEVLET HASTANESİ KARŞISI) TEL: (0264) 615 03 73.
  • BERKAY ECZANESİ ADRES: YENİMAHALLE SERVETİYE CADDESİ NO:26/A.
  • BAYRAKÇI ECZANESİ ADRES: ŞEHİT TEĞMEN GÖKHAN YAŞARTÜRK CADDESİ NO:3( ESKİ DEVLET HAST KARŞISI)

Derin Hendek nedir?

Okyanus hendekleri okyanusların en derin kısımlarında yer alan ve dar olan bölümlerdir. Bunlara aynı zamanda denizaltı vadilere ismi de verilmektedir. Dünyanın birçok farklı bölgesinde bulunur.

Karayolunda Palye nedir?

Palye: Yarma ve dolgularda, yüksekliği fazla olan şevlerin stabilitesini arttırmak amacıyla yapılan kademeli (basamak şeklinde) şev uygulamasıdır. Palye hendekleri: Palyeli olarak yapılan yarma ve dolgularda şeve ve palyeye gelen yüzeysel sularının toplanıp deşarj edildiği drenaj yapısıdır.

Kafa hendeği nedir inşaat?

Yarmalarda yamaçlardan gelecek suların tutularak şevlerin ve platformun bu sulardan korunması için şev üzerinde kret çizgisine paralel olmak üzere açılan hendeklere kafa hendekleri denir.

Su toplama çizgisi nedir?

Bir vadide eş yükselti eğrilerinin dönüş noktalarını birleştiren çizgiye “su toplama çizgisi” denir. Yağmur suları, vadide su toplama çizgisi boyunca toplanıp akarlar.