İçindekiler
Ilk mahkemede ne olur?
Sanığın savunmasından sonra şikayetçi taraf dinlenir. Taraflar ilk duruşmada yargılama konusu olayı anlatır, ceza davasını açan iddianameye ilişkin görüşlerini açıklar. Mahkeme başkanı, üyeler ve savcılık gerekli gördüğünde olayı açıklığa kavuşturmak üzere taraflara ayrıntılı sorular sorabilir.
Karara çıkan dava ne zaman sonuçlanır?
Karara Çıkmış Dosya Kaç Günde Sonuçlanır? Karar duruşmasından sonra 1 ay içerisinde gerekçeli kararın yazılması gerekmektedir. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflara tebliğ edilir ve istinaf süresi içerisinde istinaf kanun yoluna başvurulmazsa dosya ortalama 2 ay içerisinde sonuçlanır.
Mahkemeye gidemiyorum ne yapmalıyım?
Mutlaka duruşmaya katılmak / savcılığa gitmek zorundasınız. Eğer katılmaz iseniz; öncelikle mahkemece / savcılıkça ihzaren celbinize (polis vasıtası ile zorla getirilmenize) ve bundan da sonuç alınamaz ise hakkınızda yakalama kararı çıkarılmasına sebebiyet verirsiniz.
Ceza davasında ilk duruşmada ne olur?
Ceza davasında ilk duruşmada ne olur? Ceza davalarının ilk duruşmasında, tanzim edilen iddianame sanığa okunarak il önce sanığın savunması alınır. Sanığın mahkeme huzurunda savunmasını yapmasının ardından varsa şikayetçi taraf dinlenerek davaya katılma talebinin bulunup bulunmadığı sorulur.
Avukatsız dava olur mu?
Türk Hukuku’nda tarafların avukat ile temsil edilmesi zorunluluğu yoktur. Herkesin mahkemelerde kendisini temsil etme hakkı vardır.
Karara Çıkmış dava sonucunu nasıl öğrenebilirim?
Dava Karar Sorgulama
- Dilekçe verilerek ilgili kurumlara başvuru yapılması
- UYAP bilgi bankasından sorgulama yapılması ve bilgi alınması
- www.turkiye,gov.tr adresi ya da E-Devlet Sisteminden sorgulama işlemlerinin yapılması
Sanık duruşmaya katılmazsa ne olur?
Sanık çağrıldığı duruşmaya mazeretsiz olarak katılmaz ise hakkında zorla getirme emri düzenlenir. Zorla getirme emri sanığın yaşamakta olduğu bölgedeki emniyet ya da jandarma birimlerine gönderilir. Bu birimler duruşma günü sanığı arayarak belirtilen günde duruşma salonu önünde hazır olmasını sanığa bildirir.
Mahkemeye geç kalırsa ne olur?
Yakalandığınızda kendiliğinizden gitmediğiniz makam önüne ifadeniz alınmak üzere çıkarılır ve dosya kapsamına ve delil durumuna göre tutuklanmanızı gerektirir bir sebep yoksa ifadeniz alındıktan sonra serbest bırakılırsınız.