İçindekiler
Ödünç is ilişkisi nedir?
Bilindiği üzere ödünç iş ilişkisi, genel olarak işverenin(ödünç veren) bir işçisinin iş görme edimini geçici bir süreliğine bir başka işverenin(ödünç alan) emrine vermesiyle kurulan iş ilişkisini ifade etmektedir. Meslek edinilmemiş ödünç iş ilişkisinin kurulabilmesi, işçinin yazılı onayının alınmasına bağlıdır.
Iş hukukunun amacı nedir?
Cevap:Bu Kanunun amacı işverenler ile bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve sorumluluklarını düzenlemektir.
Iş hukukunun tanımı nedir?
İş Hukuku tanımı işçi ve işveren’in arasındaki ilişkileri düzenleyen bir hukuk dalıdır. İşçi ücretlerini, çalışma şartlarını, işçi sendikalarını ve bağlı olduğu diğer tüm toplulukları Çalışma Bakanlığı, SSK, İş ve İşçi Bulma Kurumu, vakıflar, dernekleri ve bazılarını kapsamaktadır.
Ödünç iş ilişkisi özellikleri nelerdir?
Ödünç alan işveren ile işçi arasında geçici ödünç iş ilişkisi oluşur, bu süre bittiğinde kendi işvereninin işinde çalışmaya devam eder. Burada işçisini ödünç veren işveren işçisini sürekli olarak başka işverenlere ödünç vermemektedir. Gerekli olduğunda işçinin rızası alınarak verilebilir.
Ödünç iş sözleşmesi hangi durumlarda kurulamaz?
-Kamu kurum ve kuruluşlarında, -Yer altında maden çıkarılan işyerlerinde. -İş sözleşmesi feshedilen işçi ile fesih tarihinden itibaren altı ay geçmeden geçici iş ilişkisi kurulamaz. -grev ve Lokavtın uygulanması esnasında da geçici iş ilişkisi ile işçi çalıştırılamaz.
İş hukukunun nitelikleri nelerdir?
İş hukuku, sanayi devriminden sonra anlam ve işlerlik kazanmaya başlamıştır. İş hukukunun özellikleri: İşveren tarafından işçinin emeğinin sömürülmemesi, hakkının ihlal edilmemesi için iş hukukunda işçi haklarının korunması önceliklidir. Aksi sadece işçinin lehine kararlaştırılabilen nisbi emredici kurallar içerir.
İş hukukunun temel kavramları nedir?
İş hukukunun en temel kavramları işçi, işveren ve işyeri olmakla beraber 4857 sayılı İş Kanunu çırak, stajyer, işveren, işveren vekili, alt işveren, işyeri ve işletme gibi kavramları da barındırmaktadır.
Iş hukukunun tarafları nelerdir?
İş hukuku kurallarının kapsamına kimlerin dahil olduğu, iş ilişkisinin tarafları önem arz etmektedir. Bu nedenle; İş hukukunun kendilerine uygulandığı kişiler, “işçi”, “işveren”, “işveren vekili” ve “alt işveren” tanımlarının yapılması gerekecektir.
Iş hukukunun temel ilkeleri nedir?
İş Hukuku; işçi ve işveren arasındaki ilişkileri düzenler. Temel ilke: İşçinin korunması ilkesidir. İşçinin korunması ilkesi, hem pozitif olarak kanun koyucunun benimsediği kurallar olarak ortaya çıkar hem de işçi yararına yapılan yorumlarda işçinin korunması prensibi esas alınır.