İçindekiler
Solar Retinopati Nedir?
Gözümüzün ağ tabakasındaki makula denilen görme merkezine direkt gelen güneş ışınlarının görme merkezini yakabileceğini söyleyen Dr. Kutluçınar, “Buna Solar Retinopati diyoruz. Özellikle güneş tutulması gerçekleştiğinde tutulmayı izlemek için güneşe bakan izleyicilerde bu durumu sık olarak görüyoruz.
Solar Makülopati nedir?
Solar makülopati; makülanın güneş ışınlarına direkt maru- ziyeti sonucu oluşan maküler hasar olarak tanımlanır. Maküler hasarın temelinin güneş ışığının retina üzerindeki fotokimyasal ve termal etkilerin kombinasyonu sonucu oluştuğu düşünülmektedir.
Güneş ışığı göze zarar verir mi?
Güneş ışınlarının (UV ışınları) zararları Ultraviyole ışınlar, göz kapaklarını kaplayan deride kanser oluşumuna, konjonktiva tabakasında kansere, gözde et (piterjium) olarak adlandırılan büyümeye, saydam tabakada ağrılı enflamasyona ve uzun dönemde kornea yüzeyinde bozulmaya sebep olabiliyor.
Güneşe neyle bakarsak gözümüz zarar görmez?
Güneş gözlüğü olmadan güneşe doğrudan bakmak göze zarar verir ancak gözün odaklanmadan, yan tarafları ile güneşi görmesinin göze hiçbir zararı yoktur. Aslında güneşe direk bakmak, tıpkı güneş ışığının büyüteç yardımı ile kağıdı yakmasına benzer.
Göz rengi gittikçe açılır mı?
Göz rengi yaşla birlikte değişebilir. Bu, Kafkas nüfusunun yüzde 10 ila 15’inde (genellikle açık göz rengine sahiptirler) gerçekleşir. Mesela, bir zamanlar kahverengi olan gözlerin artık ela olması ya da ela gözlerin yaşlandıkça koyulaşması gibi.
Güneşe çıplak gözle bakabiliriz doğru mu yanlış mı?
Çünkü derimizin renginin koyulaşmasına ve güneş yanıklarının oluşmasına neden olurlar. Güneş’e çıplak gözle bakmaya başladığımız andan itibaren göz küremizde de bir anlamda güneş yanığı oluşmaya başlar. Gözümüzün dışını kaplayan saydam tabakada bulunan hücreler morötesi ışınlar nedeniyle şişer ve çatlar.
Güneşe bakmak kör eder mi?
Güneşe doğrudan çıplak gözle uzun bir süre bakılması durumunda retina güneşin ultraviyole ışınlarına maruz kalır ve güneş retinopatisi (retina tabakasında oluşan bozukluk) ortaya çıkar. En kötü durumda çok nadir olmakla birlikte kalıcı körlük ortaya çıkabilir.
Göz rengi zamanla açılır mı?
Güneş ışınlarına doğrudan bakmak doğru bir davranış mıdır neden?
Ultraviyole ışınların aynı zamanda göz merceğinde katarakt gelişimine ve sarı nokta diye bilinen retina tabakasında hasara ve olumsuz etkilere sebep olduğuna dikkat çeken Orhan, “Hiçbir zaman güneşe doğrudan bakılmamalıdır, görme hücrelerinde kesin hasara yol açar” dedi.
Güneş’e doğrudan bakmak tehlikeli mi?