İçindekiler
Istinafa giden dosya ne zaman gelir?
Karar duruşmasından sonra 1 ay içerisinde gerekçeli kararın yazılması gerekmektedir. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflara tebliğ edilir ve istinaf süresi içerisinde istinaf kanun yoluna başvurulmazsa dosya ortalama 2 ay içerisinde sonuçlanır.
Istinafa giden dosya ne olur?
İstinaf kararı bozduğu takdirde bu davanın tekrar ilk derece mahkemesine döneceği manasına gelmektedir. Bozma kararı sonunda ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu hüküm ortadan kalkmaktadır. Dava dosyası tıpkı yeni bir dosya gibi tekrar incelenir. Bu aşamadan sonra dava usulüne uygun olarak tekrar görülecektir.
Istinaf ön inceleme ne kadar sürer?
Vatandaşlar, istinaf mahkemesi incelemelerindeki aşamaların ne kadar sürdüğünü merak etmektedir. İlk derece mahkeme kararlarının ardından Bölge adliye tarafından ilk olarak ön inceleme yapılır. Bu süre ortalama olarak 30 gündür.
Istinaf mahkemesi genelde ne karar verir?
İstinaf mahkemesi, istinaf incelemesi ile yeniden bir karar verir. Teknik açıdan yerel mahkeme kararının bozulması veya onanması söz konusu değildir. Temyiz incelemesi ile Yargıtay, istinaf mahkemesi kararını sadece hukuki yönden değerlendirerek onama veya bozma kararı verir.
Istinafa giden dosya durumu nasıl öğrenilir?
E-Devlet kapısı sistemine T.C kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yaparak, Yargıtay Başkanlığı’nın e-Hizmetler menüsü üzerinden sizinle ilgili olan davalara ulaşarak istinaf dosya sorgulama işlemi yapıp dosya içeriklerini online platformdan görüntüleyebilirsiniz.
Istinaf mahkemesi kararına itiraz nereye yapılır?
Kesinleşmiş İstinaf Mahkemesi kararlarına karşı, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı kararı veren İstinaf Ceza Dairesi’ne itiraz başvurusu yapabilir.
Istinafta ön inceleme ne demek?
İstinaf başvurusu yapıldıktan sonra Bölge Adliye Mahkemesi’nce işin esası görüşülmeden önce bir “ön inceleme” süreci söz konusu olur. Bu süreç HMK 352’nci maddesinde düzenlenmiştir. Ön inceleme heyet üyelerinden birisi tarafından yapılır ve ön inceleme neticesinde verilen karar heyet tarafından verilir.
Istinaf dosya incelemede ne demek?
İstinaf, ilk derece mahkemesi kararının hem hukukî yönden hem de vakıalar ve olaylar (deliller) yönünden incelenmesidir. İstinaf yoluna başvurulduğuna, Bölge Adliye Mahkemesi, “istinaf incelemesi” yaparak ilk derece mahkemesini kararını denetler ve yeniden karar verir.
Istinaf başvurusu hükmün kesinleşmesine engeller mi?
İstinaf Mahkemesi tarafından verilen karara konu davanın miktar veya değeri istinaf sınırının altında ise, İstinaf Mahkemesinin verdiği kararlar kesindir, temyiz kanun yoluna başvurulamaz.
Hangi kararlar istinaf edilebilir?
HMK 341. Maddesine göre istinaf yoluna başvurulabilecek kararlar şunlardır: (1) İlk derece mahkemelerinden verilen nihai kararlar ile ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz taleplerinin reddi ve bu taleplerin kabulü hâlinde, itiraz üzerine verilecek kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir.