İçindekiler
Bebeğin kafasının büyük olması ne demek?
Tek bir durum var ki, o da, bebeğin kafasının içinde su kanallarında sıvı toplanması. Hidrosefali veya ventrikülomegali dediğimiz sıvı toplanması. Bu tür durumlarda bebeğin kafası büyük, ama bu zaten ultrasonografide çok net olarak görülebilen bir şey.
7 aylık bebeğin baş çevresi ne kadar olmalı?
7 aylık bebeklerde baş çevresi ölçüleri nedir? 7 aylık kız bebeklerde baş çevresi; altı sınır; 40.3 cm, ortalama, 43 cm, üst sınır; 45.2 cm. 7 aylık erkek bebeklerde baş çevresi; altı sınır; 41 cm, ortalama, 43 cm, üst sınır; 46.5 cm.
Bebeğin kafası büyükse normal doğum olur mu?
Sezaryen ameliyatının yaygınlaşmasından önce başı büyük olan bebeklerin doğumunda bebek ya da anne kayıpları daha sık yaşanıyordu. Bugün sezaryen ameliyatı sayesinde bu bebekler sağlıklı bir şekilde dünyaya getirilebiliyor.
Bebeklerde kafa büyüklüğü ne demek?
Baş çevresi bebeğin beyin gelişiminin en önemli göstergesi olarak kabul edilir. Doğumda bebeğin başının boyuna oranı ¼ kadardır. Baş çevresinde olan artış doğum öncesindeki dönemde ve doğumun arkasındaki ilk aylarda daha hızlı olur. Ortalama olarak doğumdaki baş çevresi 35 cm kadardır.
6 aylık bebeğin baş çevresi ne kadar olmalı?
6 aylık bebeklerin baş çevre ölçülerine, cinsiyete göre ayrılmış persantil çizelgesinden bakılmaktadır. Kız çocukları için baş çevresi 40-45 cm arasında olurken, erkek çocuklar için 41- 47 cm normal olmaktadır.
Anne karnında bebeğin kafası büyük olursa ne olur?
Bebeğin başının büyük olması vajinal doğumu engelleyebilir. Eğer büyüklük rahim ağzını zorlayacak orandaysa bebeği riske atmamak adına sezaryen doğum önerilebilir. Bunun kararı zaten doğumdan önce verilecektir. Bu gibi durumlarda doktorun dinlenmesi ve normal doğum diye boşuna diretilmemesi gerekir.
Çocukların kafası neden büyük?
Hidrosefali, beyin omurilik sıvısının dolanım yollarında tıkanıklık ya da beyin omurilik sıvısının yapımı ve emilimi arasındaki dengenin bozulmasına bağlı olarak gelişmektedir. Beyin odacıklarında genişleme ve artan kafa içi basıncına neden olur.
Bıngıldak büyüklüğü ne kadar olmalı?
Yenidoğan bebekte bıngıldağın çapı 2-5 cm arasındadır. En erken 3. ayda en geç 24. ayda olmak üzere çoğunlukla 12-18. aylarda kapanır. Bıngıldağın (ön fontanel) doğumda 1 cm den küçük olması veya 3. aydan önce kapanması durumudur.