İçindekiler
4 grup madenler nelerdir?
4. Grup madenler arasında sodyum, potasyum, lityum, iyot, bor tuzları gibi 100’e yakın endüstriyel hammadde; linyit, taşkömürü, uranyum, toryum, radyum gibi enerji hammaddeleri ve altın, gümüş, platin, bakır, demir, krom, titan ve alüminyum gibi metalik madenler yer alıyor.
Maden ocağı ruhsatı nasıl nereden nasıl alınır?
Müracaat nasıl ruhsatlandırılır? Cevap: Ruhsat alınmak istenen alanın bağlı olduğu İl Özel İdarelerine müracaat edilir. İl Özel İdarelerince Genel Müdürlüğümüzün uygun görüşü alınır.
1 grup madenler nelerdir?
1. Grup madenler. a) İnşaat ile yol yapımında kullanılan ve tabiatta doğal olarak bulunan kum ve çakıl. b) Tuğla-kiremit kili, Çimento kili, Marn, Puzolanik kayaç (Tras) ile çimento ve seramik sanayilerinde kullanılan ve diğer gruplarda yer almayan kayaçlar.
Bütün madenler nelerdir?
Türkiye’deki madenler
- Altın.
- Bakır.
- Bor.
- Boksit.
- Demir.
- Krom.
- Kükürt.
- Manganez.
3213 sayılı maden Kanunu ne zaman çık?
MADDE 4 – 4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanununun 1 inci maddesinin birinci fıkrasına “madenlerin” ibaresinden sonra gelmek üzere “milli menfaatlere uygun olarak” ibaresi eklenmiştir.
Daimi nezaretçi kimler olabilir?
en az otuz işçi çalıştıran işletmeler ile ▪ en az on beş işçi çalıştıran yeraltı işletmelerinde, ◊ bir maden mühendisinin daimi nezaretçi olarak istihdamıı zorunludur. Çalıştırılan işçi sayısı 300’den fazla ise ayrıca bir iş güvenliği uzmanı maden mühendisi görevlendirilir.
Maden ruhsatını hangi kurum verir?
Maden ruhsatları Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir. Maden ruhsatları 3213 sayılı maden kanununa göre 6 ana grupta aşağıdaki şekilde gruplandırılmıştır. a) İnşaat ile yol yapımında kullanılan ve tabiatta doğal olarak bulunan kum ve çakıl.
Maden ruhsatı devri nasıl yapılır?
RUHSAT DEVİR İŞLEMLERİ: Maden Kanunun Uygulama Yönetmeliği; Madde 70 – Maden ruhsatları ve sertifikaları talep halinde, hukuki bir sakınca bulunmadığı taktirde, Kanunun 6’ncı maddesindeki maden haklarını kullanma ile ilgili şartları taşıyan gerçek veya tüzel kişilere Genel Müdürlükçe devir edilebilir.
2 grubu madenler nelerdir?
II (a) Grubu Madenler; Kalsit, Dolomit, Kalker, Granit, Andezit, Bazalt gibi kayaçlardan agrega, hazır beton ve asfalt yapılarak kullanılan kayaçlar. II (b) Grubu Madenler; Mermer, Traverten, Granit, Andezit, Bazalt gibi blok olarak üretilen taşlar ile dekoratif amaçla kullanılan doğal taşlar.
Maden ruhsatını kim verir?
Türkiyede çıkarılan madenler nelerdir?
TÜRKİYE’DE ÇIKARILAN 10 MADEN
- DEMİR. Demir madeni geniş kullanım alanına sahip bir madendir.
- KROM. Krom, ser yapısı ve paslanmaz özelliği ile madeni eşya ve zırhlı savaş araçlarının yapımında kullanılmaktadır.
- 3. BAKIR.
- BOR MİNERALLERİ
- BOKSİT.
- 6. KÜKÜRT.
- 8. FOSFAT.
- 9. KURŞUN VE ÇİNKO.
En çok çıkarılan maden nedir?
Ülkemizde en çok bulunan maden çeşidi, kireç taşının bir türü olan dolomittir. Sonrasında ülkemizde en çok bulunan madenler; mermer, linyit kömürü, taş kömürü, kaya tuzu, bor, ponza ve bakırdır. (Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.) Demir; Balıkesir, Sakarya ve Kocaeli çevrelerinde çıkarılmaktadır.