İçindekiler
- 1 Noterler kamu hizmeti yönünden Devlete hangi kurum ile bağlıdır?
- 2 Noterlerin yasaklı olduğu işler nelerdir?
- 3 Özel noter var mı?
- 4 Noter kamu görevlisi mi?
- 5 Yıllık izin Haklı bir engeli olmaksızın kaç gün geçiren noter istifa etmiş sayılır?
- 6 Noterlerin hukuki sorumluluk şartları nelerdir?
- 7 Noter işlemlerinde e tespit sistemi nedir?
- 8 Noterde kimler işlem yapamaz?
Noterler kamu hizmeti yönünden Devlete hangi kurum ile bağlıdır?
Bunun dışında, noterler, Adalet Bakanlığı’na bağlı adalet müfettişlerinin, Cumhuriyet savcılarının ve Türkiye Noterler Birliği’nin gözetim ve denetimi altında faaliyet gösterirler.
Noterlerin yasaklı olduğu işler nelerdir?
BİRİNCİ BÖLÜM Noterlerin Yükümlülükleri Noterlik görevi ile birleşmiyen ve noterlerin yapmaktan yasaklı oldukları işler: Madde 50 – Hiçbir hizmet ve görev noterlikle birleşemez; yargı mercilerinin vereceği işlerle, ilim ve hayır kuruluşları başkan ve üyelikleri, hakemlik, vasiyeti tenfiz memurluğu ayrıktır.
Özel noter var mı?
Noterlik bir kamu hizmetidir. Fakat noterler devlet memuru değildir. Devletten aylık almazlar. Noterin vazifeleri: Noterler, hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek için işlemleri belgelendirirler.
Noter tespit yapar mı?
Noterlik Kanunu’nun 61’inci maddesi gereğince noterler, bir şeyin veya bir yerin hal ve şeklini, kıymetini, ilgili şahısların kimlik ve ifadelerini, davet edildiklerinde piyango ve özel kuruluşların kur’a, seçim ve toplantılarında hazır bulunarak durumu tespit edip belgelendirebilirler.
Noter resmi bir kurum mudur?
Türkiye Noterler Birliği, Anayasa’nın 135’inci maddesine göre Noterlik Kanunu ile kurulmuş olup, kamu kurumu niteliğinde tüzel kişiliğe sahip bir meslek kuruluşudur.
Noter kamu görevlisi mi?
Noterler kamu hizmeti görmekle birlikte, kamu görevlisi veya serbest meslek çalışanı olarak nitelendirilemezler. Noterlerin kendine özgü bir hukuki statüleri vardır. Noterin başlıca görevi belgelere ve işlemlere resmiyet kazandırmaktır.
Yıllık izin Haklı bir engeli olmaksızın kaç gün geçiren noter istifa etmiş sayılır?
Noterlerin, yıllık ve mazeret izinleri, izin süresinin geçirilmesi ve hastalıkları halinde yapılacak işlemlerle ilgili hükümler Noterlik Kanununun 57 – 58 – 59. maddelerinde düzenlenmiştir. Haklı bir engeli olmaksızın iznini 15 gün geçirenler istifa etmiş sayılırlar.
Noterlerin hukuki sorumluluk şartları nelerdir?
Noterlerin Kusursuz Sorumluluğunun Şartları
- Noterin veya noter çalışanının bir eylem veya işleminin bulunması,
- Bu eylem ve işlemden dolayı bir zararın doğması,
- Eylem veya işlem ile zarar arasında uygun illiyet bağının bulunması gerekir.
Avukat noter olabilir mi?
– Mahkeme tarafından kesinleştirilen karar sonucunda; savcı, avukat, hakim, memur ya da noter olmaktan men edilmemiş gerekir. Bu haklardan men edilen kişiler ise, noter olamazlar. – Noter olmak için en az 4 yıl hakim, savcı, avukat ya da akademisyen olarak görev yapmanız gerekir.
Noterler kime ait?
Bu nedenle, hak ve hukuku sağlamak adına çalışan noterlerin bağlı olduğu bakanlık da Adalet Bakanlığı’dır. Noterler Adalet Bakanlığı tarafında sağlanan şartlarda çalışmakta ve onlara tabii olmaktadır.
Noter işlemlerinde e tespit sistemi nedir?
Belirli bir anda veya zaman aralığında değişmeksizin kayıt altına alınması ve saklanması istenen bir donanım veya internet üzerindeki verilerin yetkili kişiler tarafından tespit edilmesi işlemine e-tespit denir. İnternet ortamındaki verinin tespiti işlemi Türkiye Noterler Birliği Bilişim Sistemi aracılığıyla yapılır.
Noterde kimler işlem yapamaz?
Noterliklerde yapılamayacak tespit işleri (genel olarak):…Noter, tanık, tercüman ve bilirkişiler aşağıdaki hallerde noterlik işlemine katılamazlar:
- Kendisi bizzat ilgili ise veya bir ilgili onun vekili olarak hareket ediyorsa,
- Aralarında evlilik birliği kalmamış olsa bile ilgililerden birinin karı veya kocası ise,