Geçici çalışan nedir?

Geçici personel devletin geçici işlerini gördürmek amacıyla istihdamını öngördüğü personel olup 657 sayılı Kanundaki yeri bakımından eski bir müessesedir. Bu derece ses getirmesi ise ilk defa bu kadar çok sayıda işçinin aynı anda geçici personel olarak istihdamına konu edilmesinden kaynaklanmaktadır.

4857 sayılı iş kanununa göre geçici iş ilişkisi en fazla ne kadar süre ile yapılabilir?

ölçüde ve öngörülemeyen şekilde artması hâlinde, geçici iş ilişkisi en fazla dört ay süreyle kurulabilir, ancak toplam sekiz ayı geçmemek üzere en fazla iki defa yenilenebilir. Buna bağlı olarak toplamda bir yıla kadar bu tarz çalışma mümkün olabilir.

Geçici iş ilişkisi nasıl kurulur?

4857 sayılı İş Kanununun 7’nci maddesine göre, geçici iş ilişkisi, özel istihdam bürosu aracılığıyla ya da holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir iş yerinde görevlendirme yapılmak suretiyle kurulabilir.

Geçici işgücü destegi nedir?

Yapılandırma ile ilgili torba kanun uyarınca 1 Ocak 2019 – 17 Nisan 2020 tarihleri arasında işten çıkartılan işçiler aralık ayının sonuna kadar eski işverene başvurarak işe dönüş talebinde bulunacaklar. İşverenin işe dönüş başvurusunu kabul etmediği kişiler halen işsiz ise ayda 1030 TL geçici işgücü desteği verilecek.

Geçici işgücü desteği nasıl alınır?

Geçici işgücü desteğinden yararlanılabilmesi yukarda belirtilen şartları taşıyanların e-Devlet sistemi üzerinde bulunan “Geçici İşgücü Desteği Başvurusu” hizmeti aracılığıyla başvuru yapması gerekmektedir. Başvuruların tarihleri 2/12/2020 – 31/12/2020 şeklindedir. Başvurular yalnızca e-Devlet üzerinden alınmaktadır.

Holding bünyesinde geçici iş ilişkisi kaç ay?

Onayı alınan işçi, holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir işyerinde geçici devre bağlı olarak çalışır. Bu şekilde gerçekleşen geçici iş ilişkisi, yazılı olarak altı ayı geçmemek üzere kurulabilir ve en fazla iki defa yenilenebilir.

İş kanununa göre mevsimlik tarım işlerinde ve ev hizmetlerinde ne kadar süre ile geçici iş ilişkisi kurulur?

İş Kanununun 7/3 maddesi gereğince bu işlerde söz konusu sözleşme en fazla 4 ay süre ile kurulabilecek ve toplam 8 ayı geçmemek üzere en fazla 2 kez yenilenebilecektir.

Ev hizmetleri için ödünç iş ilişkisi süre sınırlaması olmaksızın kurulabilir mi?

Sadece mevsimlik tarım işleri geçici iş ilişkisinin kapsamına girmektedir. Bu madde içinde süre sınırlaması olmaksızın geçici işçi sağlama sözleşmesi kurulabilir. iii) Ev Hizmetleri: Ev hizmetlerinde özel istihdam bürosu işçileri süre sınırlaması olmaksızın çalıştırılabilirler.

İş sağlığı ve güvenliği bakımından acil olan işlerde en fazla kaç ay için özel istihdam bürosu vasıtasıyla mesleki amaçlı geçici iş ilişkisi kurulabilir?

kurulabilir. (3) Geçici işçi sağlama sözleşmesi; ikinci fıkranın (a) bendinde sayılan hâllerin devamı süresince, (b) ve (c) bentlerinde sayılan hâllerde süre sınırı olmaksızın, diğer bentlerde sayılan hâllerde ise en fazla dört ay süreyle kurulabilir.