Kızılçamda bol tohum yılı nasıl belirlenir?

Ağaçların tohumları ibrelilerde daha ziyade tepeden itibaren 3–5 m lik kısımda oluşur. Yapraklılarda ise bunun haricinde yan ve alt dallarda da bolca tohum bulunur. Bir meşceredeki ağaçların % 90 ve daha fazlası bol miktarda tohum veriyorsa bu meşcere için “bol tohum yılı” söz konusudur.

Alçak aralama aşağıdaki Meşcerelerden hangisinde uygulanır?

ALÇAK ARALAMA: Hayat kabiliyetinde (yaşayan) bir ara ve alt tabakası bulunmayan meşcerelerde (ki bu meşcereler esas itibarıyla ışık ve yarı ışık ağacı meşcereleridir) uygulanan bir aralama şeklidir. Müdahaleler esas itibariyle tali meşcerede olur, zamanla tali meşcere uzaklaşır, bir tabakalı orman kuruluşu yaratılır.

Karaçam ve Sarıçamda bol tohum yılı nasıl tespit edilir?

-Bol tohum yılı tespiti için, mayıs–haziran aylarında tohum ağacı karakterindeki fertlerden bakı ve yükseltiye bağlı olarak sahayı temsil edecek yeterli sayıda ağaç kesilip kozalak sayımı yapılacaktır.

Kızılçam tohumu ne zaman olgunlaşır?

ÜRGENÇ (1965), bu bulgular dikkate alındığın da koşullara göre, tohum olgunlaşmasından 15 gün ve kozalak olgunlaşmasından 1 ay kadar önce toplanan tohumların iyi bir sonradan olgunlaşma niteliği ve bu ni teliği koruyabilme özelliğinin bulunduğunu ifade etmektedir.

Alçak aralama hangi ağaç türlerinde uygulanır?

Hızlı gelişen türler içinde mütalaa edilen kızılçam türümüze ait doğal meşcerelerde, gençlik ve sıklık bakımları zamanında ve yeterli entansitede yapılmışsa 15 yaşında, aksi halde 20 yaşında ilk aralama çalışmaları yapılır. Işık ağacı olan kızılçamda “alçak aralama” kesimleri uygulanır.

Tohumlama kesimleri tohum dökümüne göre ne zaman yapılır?

Tohumlama kesimi bol tohum yılında yapılan tek kesimden ibaret olup tohum dökümünden önce (kızılçam hariç) yapılmalıdır. Karaçam ağacının biyolojisi ve Bahçesultan İşletme Şefliğinin iş yoğunluğu (üretim ve saha hazırlığı) ve iş gücü imkânları dikkate alınarak kesim zamanı Eylül-Ekim ayları içinde yapılacaktır.

Ardıç tohumu ne zaman olgunlaşır?

Sonbaharda olgunlaşmış ola tohumlar toplanır. Toplanan tohumlar yarım saat sülfürik asit içinde bekletilir. Ardından 4 ay katlamaya bırakılır. Tohumun çimlenebilmesi için 16 derece üzerine sıcaklığın çıkmaması gerekir.