İçindekiler
Yay ilk ne zaman bulundu?
En eski ok veya mızrak ucu Güney Afrika kıyılarında bulunmuş ve 71000 yıl öncesinden kalmadır, fakat bunlar atlatl ile atılan ucu taş temrenli mızrak ya da sivri çubuklar olabilir. Olası en eski yay buluntusu 17500-18000 yıl öncesinden kalmadır ve Almanya’nın Mannheim-Vogelstang bölgesinde bulunmuştur.
Osmanlı yay kirişi neden yapılır?
Çile (Kiriş) Günümüzde kiriş olarakta adlandırılan çile saf ipekten yapılır. Uzun bir süre kaynatılıp gölgede kurumaya bırakılır. Sonrasında da güzelce bükülerek ip haline getirilir. Çile sadece yarışma yaylarında kullanılır.
Okçuların pîri kimdir?
Türkler Müslüman olduktan ve okçuluk resmiyet kazandıktan sonra, sahabelerden Saad bin Ebi Vakkas okçuların pîri olmuştur. İlk şeyh olarak da Şeyh Hamdullah itibar görmüş ve okçuluk sistematize olmuş, sistem disipline oturmuştur.
En iyi yay hangi ağaçtan olur?
En iyi yay ağacı Gerede’de yetişen Akça ağaçtır. Tutkalı çok fazla emerler. Bu karaağaçların ihtiyâr gövdeleri kesilir, kökten çıkan sürgünler iki bilek kalınlığında olunca yerden 25 santim kadar yukarıdan 13-14 tutam kesilir.
Osmanlı yayı hangi ağaçtan yapılır?
Çin kaynaklarında Türklerin ok ve yay yapımında huş ağacı (Betula spp) kullandıklarına dair kayıtlar bulunmaktadır. Bazı kaynaklarda ise yay yapımı için huşun en uygun ağaç olduğu belirtilmekte, bazıları ise huş ağacı ile bir tür akçaağaç kastedildiğini vurgulamaktadır (Temizkan ve Çoban, 2015; Göksu, 2018).
Okçuluk kaç yılında bulundu?
İnsanlık tarihi boyunca savaş ve atlı silahı olarak okun kullanılması nedeniyle okçuluğun kökeni de çok eski çağlara kadar inmektedir. Arkeolojik çalışmalarda, Mısır’da M.Ö. 5000 yılında okun avlanma ile ortaya çıktığı görülse de tarihçilere göre ise okun ortaya çıkışı 25 bin yıl öncesidir.
Ilk oku kim buldu?
Çin tarih kaynaklarında aktarıldığı üzere çavuş okunun mucidi bizzat Mete Han’dır. MÖ 209’da kendi ordusunu eğitmeye başlayan Mete Han, ıslıklı bir ok yapıp bu oku nereye atarsa, askerlerinin de kendisini takip etmesini istemiştir.