Yerel yönetimlerin mali denetimini kim yapar?

Yerel yönetimlerin mali açıdan dış denetimi Sayıştay tarafından yapılmaktadır. 5018 sayılı kanunda Sayıştay tarafından yapılacak harcama sonrası dış denetimin amacı, “genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, yönetimin malî faaliyet, karar ve işlemlerinin; kanunlara, kurumsal …

Kamu denetçisi genellikle hangi denetimi yapar?

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu idarenin işleyişiyle ilgili şikayetleri inceler.

Idari vesayet denetimini kim yapar?

Merkezi yönetim, il özel idarelerinin özellikle organları, personeli, işlemleri ve eylemleri üzerinde idari vesayet denetimini gerçekleştirmektedir. Đl özel idaresinin organları, il genel meclisi, il encümeni ve validen oluşmaktadır.

Vesayet denetimi yetkisi nedir?

Vesayet denetimi, devlet kurumlarının merkez ve taşra teşkilatları arasındaki denetim mekanizmasıdır. Kanunda öngörülen denetim yetkisinin kullanılmasıdır. Vesayet denetimi; kamu kurumlarının merkez ve taşra teşkilatları arasındaki hiyerarşinin bir gereği olarak merkezin, taşrayı denetleme yetkisidir.

TBMM mali denetimini kim yapar?

5018 sayılı Yasa’ya göre, dış denetim, uluslararası standartlara uygun bir şekilde Sayıştay tarafından yapılır.

Vali belediyeyi denetleyebilir mi?

İlde Devletin ve Hükumetin temsilcisi ve ayrı ayrı her Bakanın mümessili ve bunların idari ve siyasi yürütme vasıtası olarak tanımlanan valilerin denetim yetkisi de bulunuyor.

Kamu denetimi ne demek?

Kamu denetimi; kamu düzeninin sağlanması ve kamusal hakların korunması amacıyla, denetlenen kişi ya da kurumların yasal ve idari düzenlemelere uygunluğun denetlenmesi olarak tanımlanabilir.

İdari vesayet makamları nelerdir?

Anayasanın (1982) 127. Maddesin de yerel yönetimler, il özel idareleri, belediyeler ve köyler şeklinde sıralanmış ve bunlar üzerinde merkezi idarenin vesayet yetkisine yer verilmiştir.

Vesayet yetkisi hangi anayasa?

Türkiye’de 1982 Anayasası’nın 127. Maddesi’nde idari vesayetten bahsedilmektedir. İdare hukukunda önemli yeri vardır. İdari Vesayet Merkezi Yönetimin yerel yönetimler üzerindeki denetim yetkisine denir.

Valinin vesayet yetkisi var mı?

Vali, il özel idaresi üzerinde bir yandan merkezi idarenin vesayet yetkisini sürdürürken, diğer yandan özel idare üzerinde özellikle personeli üzerinde hiyerarşik yetkisini kullanmaktadır.

TBMM nasıl denetlenir?

Yasa koyucu, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Sayıştayın denetlenmesinde bu genel kurula istisna getirmiştir, az önce ifade ettiğim gibi, genel kurula. Yani, bu iki kurumun dış denetiminin özel olarak oluşturulan bir komisyon eliyle yerine getirilmesi öngörülmüştür.

Türkiye Büyük Millet Meclisi denetim yolları nelerdir?

Değerli milletvekilleri, Meclis araştırması, Anayasa’mızın 98’inci maddesinde sayılan Türkiye Büyük Millet Meclisinin bilgi edinme ve denetim yollarından biridir. Bilgi edinme ve denetim yolları Anayasa’mızda soru, Meclis araştırması, genel görüşme, gensoru ve Meclis soruşturması olarak belirlenmiştir.