İçindekiler
- 1 Erlen laboratuvarda ne amaçla kullanılır?
- 2 Birbiriyle karışmayan sıvıların ayrılmasında kullanılan laboratuvar malzemesinin adı nedir?
- 3 Kül etme işleminde ne kullanılır?
- 4 Erlen Nedir özellikleri?
- 5 Titrasyon işleminde kullanılan cam malzeme nedir?
- 6 Çözelti hazırlarken neden balon joje kullanılır?
- 7 Titrasyon malzemeleri nelerdir?
Erlen laboratuvarda ne amaçla kullanılır?
Erlen: Dibi düz, koni biçimƖi cam malzemedir. Özellikle analitik kimya laboratuvarlarında titrasyon işlemƖerinde kullanılır. Çözelti hazırlamaktan çözelti saklamaya kadar, kristalizasyon işleminden ve benzer laboratuvar işlemƖerine kadar daha birçok amaçla kullanılmaktadır.
Birbiriyle karışmayan sıvıların ayrılmasında kullanılan laboratuvar malzemesinin adı nedir?
Ayırma Hunisi Sıvı-sıvı heterojen karışımların kontrollü bir şekilde ayrılmasını sağlayan cam malzemelerdir. Birbiri ile karışmayan sıvıları ayırmada ve ekstraksiyon (çekme) işlemlerinde kullanılır.
Kül etme işleminde ne kullanılır?
Porselen krozeler: Ateşe dayanıklı kilden yapılmış iç ve dış kısımƖarı sırlanmış malzemelerdir. Gravimetrik analizlerde, kül etme işlemƖerinde kullanılır. Metal krozeler: En çok kullanılanları nikel, platin ve demirden yapılmış olanlarıdır.
Laboratuvarda kullanılan malzemeler neler olabilir?
Biz çok sayıda malzeme içinden sadece beher (beherglas), erlen (erlenmayer), dereceli silindir (mezür), pipet, cam balon, balon joje, büret ve ayırma hunisi gibi temel malzemeleri öğreneceğiz.
Pipet nedir ne amaçla kullanılır?
Pipetler, laboratuvarlarda sıvı kimyasalların transferi için kullanılan ve bir ucu sıvıya daldırılıp diğer ucundan vakumlayarak içine bir miktar sıvı çekilen derecelendirilmiş cam borulardır. İki kez 2’lik pipet kullanılmaz.
Erlen Nedir özellikleri?
Yüksek sıcaklığa dayanıklı temper camdan üretilmiştir. Ağız kısmında sıvının kolayca akması için oluklu bir kısım vardır. Erlen: Dibi düz, koni biçimƖi cam malzemedir. Özellikle analitik kimya laboratuvarlarında titrasyon işlemƖerinde kullanılır.
Titrasyon işleminde kullanılan cam malzeme nedir?
Çözelti hazırlarken neden balon joje kullanılır?
Çözelti hazırlarken olmazsa olmazlardan biridir balon jojeler. Balon ismini almasının nedeni çözelti haznesinin yuvarlak olmasıdır. Aynı zamanda titrasyon işlemleri gerçekleştirilirken ayarlı çözelti hazırlamada ve hazırlanan bu çözeltileri saklama işlemlerinde kullanılır.
Kül miktarı tayini nedir?
Kül tayini tanım olarak; yemlerin tüm organik kısımlarının yüksek sıcaklıkta yakılmasından sonra kalan inorganik kalıntının hesaplanması işlemidir. Yemler, su ve kuru maddeden meydana gelir. Yakma sonucunda kalan kül miktarının tamamı inorganik madde olarak kabul edilmez.
Kül miktarı tayini nasıl yapılır?
Bu yöntemle kül tayininde örnek tartılır ve sabit ağırlığa ulaşıncaya kadar 500- 600 0C bir sıcaklıkta tutulur. Bu sıcaklıkta su ve diğer uçucu bileşenler buharlaşır, organik maddeler havanın oksijeni ile yanar. Yakma işlemi bittikten sonra örnekler desikatörde soğutulur ve tekrar tartılarak kül miktarı belirlenir.
Titrasyon malzemeleri nelerdir?
Tipik titrasyonlar için sıvı formda (çözelti) titrant ve analit gerekir. Katı numuneler genellikle suda çözünür, ancak petrokimya gibi alanlardaki özel uygulamalarda saf asetik asit veya etanol gibi diğer çözücüler kullanılabilir.