Şeker hastalığı katarakt yapar mı?

Şeker hastalığıda katarakt oluşumunu hızlandıran bir hastalıktır. Şeker hastalarında katarakt sık görülür çünkü merceğin içinde “sorbitol” isminde anormal bir madde depolanır. Astım, romatizma veya başka nedenlerle kortizon tedavisi altında olan kişilerde de katarakt sık gelişir.

Şeker miyop yapar mı?

Kan şekerindeki dalgalanmalar, hiperglisemi ve hipoglisemi, gözün kırıcı tabakaları olan kornea ve lensin, kalınlığı – topografisini değiştirdiği için bir takım refraktif (miyop, hipermetrop astigmat gibi) yani kırma kusurlarına neden olabilir. Var olan gözlük kusurunda da değişime neden olabilir.

Şeker hastalarında katarakt neden olur?

Diyabeti olan kişilerde katarakt normal popülasyona göre 2-5 kat daha sık gelişir. Bunun nedeni, yüksek kan şekeri nedeniyle göz içi sıvılardaki fizyolojik değişiklikler, dokuların oksijenlenme bozuklukları, kullanılan kortizon içerikli ilaçlar ve yapılan göz içi enjeksiyonlarıdır.

Şeker hastalarına göz nakli yapılır mı?

Katarakt ameliyatları şeker hastalarında tabii ki yapılabilir. Fakat ameliyatın en uygun zamanda yapılması gerekir. Eğer görme kalitesini etkileyebilecek katarakt hastalığı ve diyabetik retina hastalığı aynı kişide varsa tedavide öncelik retinadır.

Şeker gözü etkiler mi?

Şeker hastalığı uzun dönemde gözde ciddi hasarlara yol açan ve vaktinde tedavi edilmezse körlükle sonuçlanan bir hastalıktır. Şeker hastalığı gözü üç şekilde etkiler. En sık olanı sarı noktadaki damarların duvar yapısının bozulması ile oluşan sızıntılar ve sarı nokta ödemidir. Su toplanmasına bağlı olarak görme azalır.

Diyabet hastalığını düşündüren belirti nedir?

Diyabet (Şeker Hastalığı) belirtileri nelerdir?

  • Halsizlik ve yorgunluk hissi.
  • Hızlı ve istemsiz kilo kaybı
  • Bulanık görme.
  • Ayaklarda uyuşma ve karıncalanma şeklinde rahatsızlık hissi.
  • Yaraların normalden daha geç iyileşmesi.
  • Ciltte kuruluk ve kaşıntı
  • Ağızda aseton benzeri koku oluşumu.

Şeker hastalığı neden göze vurursa belirtileri?