İçindekiler
Omurilik sıvısı neden akar?
Prof. Dr. Ferhat Erişir, burundan gelen beyin omurilik sıvısının birincil nedenleri arasında kazalar, travmalar ve buruna gelen darbelerin etken olabileceğine dikkat çekerken, hastaların geçirmiş oldukları operasyonlarda yaşanan komplikasyonların da sebep teşkil edebileceğini kaydetti.
BOS kaçağı neden olur?
BOS kaçakları çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir: Geçirilmiş kaza ve çarpmalardan sonra oluşan kemik kırıkları nedeniyle. Burun veya beyin ameliyatları sırasında ya da sonrasında. Tümörler nedeniyle.
Omurilik sıvısı burundan akarsa ne olur?
Hafif akıntı olarak görülse de burundan gelen şeffaf sıvı akıntısı ciddiye alınmalıdır. Uzmanlar, bu akıntının Beyin Omurilik Sıvısı (BOS) akıntısı olabileceği, nezle zannedilerek tedavisi geciktirilen hastalığın menenjit dahil birçok ciddi probleme neden olduğu açıkladı.
Omurilik sıvısı ne işe yarar?
Ventriküller beynin iç kısmında bulunan boşluklardır. Buralarda bir glia hücresi olan ependimal hücreler sürekli beyin omurilik sıvısı üretirler. Bu sıvı her gün 500 mililitre kadar üretilir ve sonra geri dönüştürülür. Beyin omurilik sıvısının temel görevi mekanik ve immünolojik koruma sağlamaktır.
BOS kaçağı tedavi edilmezse ne olur?
BOS kaçağının olduğu bölge çoğunlukla kendiliğinden kapanmaz. Sıvı kaçağı kendiliğinden dursa bile, oluşan zayıf doku mikrop girişine ve menenjit riskine karşı güçlü bir koruma sağlamaz.
BOS sıvısı kaçağı nedir?
Çeşitli sebeplerle Dura’da hasar oluşmasına bağlı olarak BOS’un dış ortama sızması BOS kaçağı veya BOS fistülü, bu sızıntının burun ve etrafındaki sinüs boşluklarına doğru olması sonucunda burundan berrak bir akıntı gelmesi ise “Rinore” olarak isimlendirilmektedir.
Omurilik sıvısı burundan akar mı?
Travmalar veya beyin zarında kendiliğinden oluşan hasarlara bağlı olarak burundan gelen şeffaf sıvının, Beyin Omurilik Sıvısı (BOS) akıntısı olabileceği, nezle zannedilerek tedavisi geciktirilen hastalığın menenjit dahil birçok ciddi probleme neden olduğu bildirildi.