İçindekiler
Çocuğum içe basıyor ne yapabilirim?
Genellikle tedavi gerekli değildir, içe basma zamanla kendiliğinden düzelebilir. 2 yaş altındaki çocuklarda, çocuk ayağa kalktığında ve yürümeye başlayınca durum düzelir. 2 yas üstü çocuklarda ise tedavi, bazen sadece çocuğun bacaklarını çapraz yaparak oturmasına (W oturuşu) engel olmaktır.
Çocuklarda içe basma kaç yaşında düzelir?
Çocuklarda Düz Tabanlık Çocuklarda ayak tabanındaki yağ yastıkçığı gelişimi henüz tamamlanmamış olduğu ve bağlar da halen esnek olduğu için 4 yaşına kadar olan çocuklarda içe basma normal olarak karşılanabilir. 8-10 yaş aralığında ayak şekli oturduğunda genellikle bu görünüm düzelmektedir.
Dışa basma nedir?
İçe – dışa basma olarak bilinen, ayağın pronasyon ve supinasyon duruşları, bütün yük dağılımına etkisi olan bir deformasyondur. Doğuştan ve sonradan gelişimsel olarak oluşabilen bu durumlar ayak yapısındaki eklemlere, bağlara ciddi yük bindirir.
Bebekler neden içe basarak yürür?
İçe doğru atarak yürümenin büyük bir bölümü genetik geçiş göstermektedir. Altta yatan bir sebep yoktur. Genelde ebeveynlerden birinde ya çocukluğunda ya da mevcut durumda bu yürüme şeklinin bulunduğu öğrenilebilir. Bu nedenle muayene sırasında aile bireylerinde bunun olup olmadığının sorgulanması önemlidir.
Içe basan taban ne demek?
Kısaca açıklamak gerekirse içe basma, vücudun çarpma etkilerini emmeye yönelik dahili savunma mekanizmasıdır. Yürürken veya koşarken ayağın, zeminin vücudun üzerindeki çarpma etkisini azaltmak için kendiliğinden hafifçe içe kıvrılır. Bu doğal hareket, içe basma olarak adlandırılır.
Ayağın içe basması neden olur?
Dışa basma düzelir mi?
Dışa Basma Doğumdan itibaren kalçayı dışa çeviren kaslar daha kısadır ve gelişime bağlı olarak 18. ayda normale döner. Bu dışa basma durumu, çocukta her iki ayakta veya bir ayakta görülebilir.
Bebeklerde düz taban için hangi doktora gidilmeli?
Yürümeyen bir çocuğun ayağında eğer gözle görülür bir deformite varsa, yürüyen bir çocukta eğer topuklar aşırı dışa doğru kayıyorsa ve 5-6 yaşından sonra düztabanlıkta hiçbir düzelme olmuyorsa, ayak konusunda tecrübeli bir ortopediste başvurulmalıdır.