İçindekiler
Şokun tedavi hedefleri nelerdir?
Şokun Tedavisi
- Arteryel oksijen satürasyonunu (SaO2) yükseltmek; hastaya oksijen verilir gerekiyorsa entübe edilerek mekanik ventilatöre bağlanır.
- Hemoglobin konsantrasyonunu düzeltmek. En az 10-11 düzeyinde tutulması uygun bir yaklaşımdır.
- Kardiak outputu düzeltmek. Bu amaçla şu ilaçlar verilir.
Şok geçiren hastaya ilk yardım nasıl yapılır?
Şokta ilk yardım uygulamaları nelerdir?
- Kendinin ve çevrenin güvenliği sağlanır,
- Hasta/yaralı sırt üstü yatırılır,
- Hava yolunun açıklığı sağlanır,
- Hasta/yaralının mümkün olduğunca temiz hava soluması sağlanır,
- Varsa kanama hemen durdurulur,
- Şok pozisyonu verilir,
- Hasta/yaralı sıcak tutulur,
- Hareket ettirilmez,
Şok durumunda ne olur?
Şok, dolaşım sisteminin akut ve kompleks bir şekilde fonksiyonunu yerine getirememesi sonucu dokuların ihtiyacı olan oksijen ve diğer besin maddelerinin sağlanamaması durumudur. Bütün şoklarda kan basıncı düşmüştür ve kanı dokulara perfüze edecek yeterli basınç yoktur.
Kardiyojenik şok nedir ilk yardım?
Kardiyojenik Şok Kalbin pompalama gücünün akut olarak yetersiz kalması sonucu kalp debisinin akut olarak azalması ile ortaya çıkan dolaşım yetersizliğidir. Kalbe gelen kanın bütünü herhangi bir nedenle periferik dolaşıma atılmaz ise, kardiyak debi azalır.
Şok’ta taşikardi neden gelişir?
İlk evre olan geri döndürülebilir (kompanse) fazda düşen kariyak debiye karşılık arttırma çabası nedeni ile taşikardi gelişir. Bu sayede kan basıncı sınırda tutulabilir. Hayati olmayan dokuların perfüzyonu azalmıştır (cilt ve kaslar). Bu nedenle cilt soğuktur, kaslarda seyirmeler oluşur.
Şok neden gerçekleşir?
Akut gelişen %33’lük bir kan kaybı hipovolemik şoka neden olur, öldürücüdür. Dehidratasyon: ağır sıvı kayıpları hipovolemik şoka neden olur. Başlıca nedenler: sürekli ve ağır diyare, aşırı kusmalar, aşırı terleme, geniş yara ve yanıklar, sürrenal yetmezliği.
Kardiyojenik şok tedavisinde ne kullanılır?
Kardiyojenik şokun nedeni bilinmeden agresif sıvı yüklemesinden kaçınılmalıdır. Kardiyojenik şoka neden olan sebep akut miyokard enfarktüsü ise aspirin ve heparin kesin bir kontrendikasyonu yoksa verilmelidir. Hipotansiyon devam ediyor ise, vazokontrüktör ajanlar kullanılarak düzeltilmeye çalışılmalıdır.
Kardiyojenik şokta ne olur?
Kardiyojenik şok, primer olarak miyokard fonksiyon bozukluğu nedeniyle kalp debisinin yeterli derecede sürdürülememesi ile karakterizedir. Bu hastalarda yeterli damar içi sıvı volümü varlığında, düşük kalp debisi bulguları görülür.
Hipovolemik şok Nasıl Gelişir?
Hipovolemik şok, en yaygın şok tipidir. Azalmış dolaşan kan hacminin bir sonucu olarak ortaya çıkar. En sık neden kunt yada delici yaralanma ile eksternal ya da iç kanamaya yol açan travmadır. Ayrıca sıvının karındaki içi boş organlara veya periton boşluğuna sekestre olması sonucu da oluşabilir.