İçindekiler
Şangti tanrı mı?
Çin’de yaygın olan ve Şangti diye adlandırılan yüce Tanrı inancı Konfüçyüs’te de devam etmiştir. Konfüçyüs bu yüce varlığı ifade etmek için T’ien kelimesini tercih etmiştir.
Junzi hangisi için kullanılır?
Lao Tzu’nun kurduğu Taoizmde olduğu gibi Konfüçyüsçülük’te de ”Jun Zi” kavramı önemli bir yer tutar. Bu kavram, ”Soylu Kişi” ve ”Hükümdarın Oğlu” anlamına gelir. Ancak Konfüçyüs, insanların sadece kan bağı ile değil bilgelik yolunda ilerleyerek de Jun Zi olabileceğini söyler.
Konfüçyanizm ile ilgili bilgiler nelerdir?
Çin’de ortaya çıkmış olan Konfüçyanizm, pek çok Uzak Doğu ülkelerine yayılmış olan bir ahlaki öğreti olarak bilinmektedir. Bu ahlaki öğreti içerisinde pek çok ibadet ve ritüel olduğundan dolayı Konfüçyanizm, bir din çeşidi olarak da tanımlanmaktadır. Bu din içerisinde tek tanrılı olan inanç sistemi benimsenmiştir.
Konfüçyüsçülük Nedir Özet?
Konfüçyüsçülük (Çince: 儒家; pinyin: Rújiā; lit. ‘eğitimcilerin okulu, Konfüçyüs’ün öğretileri’) eski bir Çin ahlâkı ve Çin felsefesi sistemi olup başlangıçta bilgin Konfüçyüs’ün öğretilerinden yola çıkarak gelişmiştir. Ağırlığı insan ahlâklı ve iyi amellerdedir.
Tien hangi din?
Konfüçyüsçülük’te Gök Tanrı inancı vardır ve bu tanrı “Tien” diye isimlendirilir.
Kendin için istemediğini başkası içinde isteme konfüçyanizm kime denir?
Kendin için istediğini herkes için de iste! “(Immanuel Kant). “Hiçbir kimse, kendisine yapılmasını istemediğini başkasına yapmamalıdır.” Bütün din ve geleneklerde olan bu kurala “Altın kural” denilmektedir.
Konfüçyanizm de beş erdem nedir?
Konfüçyüs, dünyada beş şeyi her şeye uygulayabilme yeteneğine “mükemmel erdem” adını vermiştir. Bu beş şey ağırbaşlılık, cömertlik, samimiyet, doğruluk ve nezakettir.
Beş erdem esası nedir?
Junzi ne demek din?
junzi (iyi, erdemli, ahlaklı) olan lider, halkına da iyi örnek olurdu ki bu da konfüçyüs’ün üzerine değindiği önemli noktalardandı. liderin ve görevlilerin (bakan ve danışmanların) mutlak suretle birer junzi olmaları gerektiğini, ancak böyle olursa halk ile doğru iletişime geçilebileceğini savunuyordu.