Sosyal sigortaların en temel gelir kaynağı nedir?

Primli sosyal güvenlik rejimleri olarak da adlandırılan sosyal sigorta kurumlarının temel gelir kaynağını sigortalı ve işverenler tarafından ödenen primler oluşturmaktadır. Bahsi geçen taraflara zaman zaman kamu otoritesi de doğrudan veya dolaylı prim ödeyerek ve/veya katkıda bulunarak katılmaktadır.

Hangi sigorta kolu devletler bakımından kuruluşu en kolay sigorta koludur?

Öte yandan, çalışanın öncelikle korunması düşüncesi iş kazaları ve meslek hastalıkları sigortasının kuruluşunu kolaylaştırmaktadır. Devletler bakımından kuruluşu en kolay sigorta kolu iş kazaları ve meslek hastalıkları sigorta koludur.

Sigorta kollarından hangisi mutlaka dağıtım metoduna göre finanse edilir?

Genel olarak sosyal sigorta risklerine göre uygun finansman yöntemi uygulaması açısından, kısa vadeli sigorta kolları olan, hastalık, analık, iş kazaları ve meslek hastalıkları sigortası finansman metodu olarak dağıtım yöntemine daha uygundur (Alper,1999:130).

Sosyal sigortaların gelirleri nelerdir?

Kurumun gelirleri Madde 4 – Kurumun gelirleri şunlardır: a) Sosyal Sigortalar Kurumu Sigorta İşleri Genel Müdürlüğünün gelirleri: 1) Prim gelirleri, 2) Menkul kıymet gelirleri, 3) Kurumun sahibi veya ortağı bulunduğu müessese ve işletmelerden, iştiraklerden ve bağlı işletmelerden elde edilecek her türlü gelirler, 4) …

Primlerin fiyat olma özelliğini güçlendiren prim türü nedir?

Tek prim veya birden fazla (çoklu prim) prim uygulaması, primlerin vergi veya fiyat olma özelliğine tesir eder. Nitekim tek primle finansman hâlinde primlerin vergi özelliği, birden fazla primle finansman hâlinde ise; primlerin fiyat ve bedel olma özelliği daha güçlü olarak ortaya çıkar.

Fon biriktirme yöntemi nedir?

Kapitalizasyon veya fon biriktirme yöntemi, sosyal risklerin ileride doğuracağı ödemeleri karşılayabilmek için bir fon oluşturulması esasına dayanır. Yöntemin temelinde matematiğe dayalı aktüeryal hesaplar yatmaktadır. Bu yöntemde fonun oluşturulması, bireysel olabileceği gibi toplu da olabilir.