İçindekiler
Özofagus hastalıkları nelerdir?
Yemek Borusu (özofagus) Hastalıkları Merkezi’nde teşhis ve tedavisi yapılan hastalıklar
- Yemek Borusu Kanseri.
- Divertiküller (Yemek borusunda oluşan kesecikler)
- Dev Herniler.
- Akalazya ve Hareket Bozuklukları
- Yemek Borusu Darlıkları ve Yanıkları
- Yemek Borusu Soluk Borusu arası Delikler (Trakeoözofajiyal fistül)
Akalazya hastalığının sebebi nedir?
Akalazya Nedenleri Akalazya, yutma eylemiyle birlikte kapakçık sistemini uyaran sinir hücrelerinin ölmesi veya zarar görmesi sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu sinir hücrelerinin neden öldüğü kesin olarak bilinmese de otoimmün hastalıklar ve diyabetin akalazya rahatsızlığına neden olabileceği düşünülmektedir.
Akalazya hastası nasıl beslenmeli?
Akalazya’da Beslenme Tedavisi
- Besinler hastadaki şikayetlerin düzeyine göre dikkatle seçilmelidir.
- Posası az, yumuşak besinler verilir.
- Öğün sayısı 6-8’e çıkarılır.
- Besinler iyi çiğnenmelidir.
- Her lokma sonrası bir miktar su alınmalıdır.
- Hastaya sıkıntı (gazlı içeçekler) veren besinler diyetten çıkarılmalıdır.
Yemek borusu nasıl güçlendirilir?
Hastaya etkili yutma için yeni yollar ve yöntemler öğretilir. Ayrıca fizik tedavi ile yemek borusunun zayıf kasların güçlendirilmesi hedefleniyor. Yutması en kolay yiyecekler, yumuşak gıdalar, çorba ve meyve suları tercih ediliyor. Bu esnada dengeli bir diyet yapılması önemli.
Özofagus tedavisi nasıl olur?
Özofagus kanserlerinde tedavinin seçimi öncelikle tümörün evresi ve yeri olmak üzere birçok faktöre bağlıdır. Ancak erken yakalanmış olgularda en etkili tedavi yöntemi cerrahidir. Sadece cerrahi tedavinin veya radyoterapinin yeterli olamayacağı bazı vakalarda kombine tedaviler düşünülebilir.
Yemek borusunda hastalığı nedir?
Akalazya, yemek borusu ile mide arasındaki sfinkterin olması gerektiği gibi açılmamasına bağlı olarak yutulan lokmaların yemek borusunda birikmesi ile karakterize bir sindirim sistemi hastalığıdır.
Akalazya kimlerde görülür?
Akalazya nadir görülen bir hastalıktır. Her 100.000 kişiden 1 kişi bu hastalığa sahiptir. Akalazya her yaşta görülebilir. Ancak yaş arttıkça hastalığın görülme sıklığının da arttığı gözlenmiştir.
Mide kapakçığı düzelir mi?
Mide kapakçığının işlevini yitirmesinde ilaçla tedavi veya cerrahi müdahale ile göğüste yanma hissi, kronik öksürükler, solunum sorunları ve mide boşalmasında hızlanma gibi hastanın zorlandığı durumlarda iyileşme görülmektedir. Özellikle mide kapakçığı ameliyatlarında başarı oranı %90 ‘dır.
Mide gevşemesi nedir?
Yemek borusunun alt tarafındaki kapakçık (özofagus sfinkteri) kaslardan oluşmuş bir yapıdır. Farklı nedenlerle bu kasların ve kapakçığın gevşemesi gıdaların mideden yemek borusuna geri dönmesine neden olur. Reflü hastalığının bir sebebi de tek seferde aşırı miktarda yemek yemektir.