İçindekiler
Tularemi Aşısı Nedir?
Tularemi Aşısı: Ölü F. tularensis suşlarından hazırlanmış aşılar antikor yanıtı oluştururlar ancak hastalıktan koruyamazlar. Bu nedenle bağışıklamada, avirulan suşlardan hazırlanmış canlı attenüe aşı kullanılmaktadır. Attenüe aşı hem hücresel hem de humoral immün yanıt oluşturmaktadır.
Tularemi nasıl bir hastalıktır?
Tularemi, kemirgenlerde (tavşan, fare, sincap vb.) öldürücü nitelikte olan bu hastalığın etkeni Francisella tularensis’tir (Pasteurella tularensis). Hastalık hayvanlardan doğrudan temasla geçebildiği gibi sinek ve kenelerle de taşınabilir. Kuluçka devresi, üç gündür.
Tularemi kimlerde görülür?
Deri ve mukoza yolu ile bulaşma: Kene ve sinek ısırıklarıyla, enfekte hayvanların salgılarıyla (idrar, dışkı, kan), doku ve organlarıyla direk temasla veya enfekte hayvanlar tarafından doğrudan ısırılma sonucunda olur. Bu yolla en sık bulaşma Kuzey Amerika, Kuzey Avrupa ve Kuzey Avrasya’da görülür.
Tularemi nasıl geçer?
Hastalık İnsanlara Nasıl Bulaşır? Bakteri insanlara üç şekilde bulaşmaktadır: Ağız yoluyla: Ülkemizde en sık bulaşma yolu olan bakteri ile kirlenmiş su ve gıdaların tüketilmesiyle, Cilt yoluyla: Tularemi mikrobunu taşıyan (enfekte) hayvanlara veya bu hayvanların çıkartılarına (idrar, dışkı vs.)
Tularemi hastalığı nasıl bulaşır belirtileri?
Kuluçka süresi 1-21 gün arası değişir. Belirtileri aniden yükselen ateş, baş ağrısı, kırıklık, bulantı, kusma ve ishaldir. Türkiye’de en sık kontamine sularla bulaştığından, orofaringel tularemi ve buna bağlı olarak boğaz ağrısı, ateş, yutkunma zorluğu ve sonrasında hassas servikal lenfadenopati gözlenir.
Tularemi insana bulaşır mı?
Solunum yoluyla: Enfekte kemirici hayvanların çıkartılarının (dışkı, idrar, vs.) toz olarak solunmasıyla. Hastalık Kişiden Kişiye Bulaşır mı? Kişiden kişiye bulaşma yoktur.
Tularemi tanısı nasıl konur?
Rutin laboratuvar testleri tanı koydurucu değildir. Tulareminin laboratuvar tanısında direkt mikroskopik inceleme, bakterinin üretilmesi, seroloji, antijen tespiti ve moleküler yöntemler kullanılır. Kesin tanı bakterinin özel besiyerlerinde üretilmesiyle konulur. Tanıda en yaygın serolojik yöntem kullanılmaktadır.
Tularemi tedavi edilmezse ne olur?
Bakteri ağız yoluyla alınmışsa; boğaz ağrısı, boğaz şişkinliği ve ağızda yaralarla kendini gösterir. Bu aşamada tedavi edilmezse genellikle boyunda ağrılı lenf bezi şişmesi görülür.
Tavşan gribi insana geçer mi?
Hastalık birdenbire hızla yükselen ateş, şiddetli baş ağrısı, kırıklık, bulantı, kusma ve ishalle ortaya çıkıyor. İnsandan insana bulaşmayan bu hastalık, fare, sıçan, sığır, kedi, köpek gibi hayvanların dışkılarının veya leşlerinin suya karışması sonucu insanlara bulaşıyor.