İçindekiler
- 1 Örgütsel yaklaşım nedir?
- 2 Örgütsel davranış kavramları nedir?
- 3 Örgütsel davranış kapsamındaki konular nelerdir?
- 4 Örgütsel Etik ne demek?
- 5 Örgütsel davranış özellikleri nelerdir?
- 6 Örgütsel adalet ne demek?
- 7 Örgütsel iletişim sürecini oluşturan temel kavramlar nelerdir?
- 8 Örgütsel davranış nedir ve incelediği konular nelerdir açıklayınız?
Örgütsel yaklaşım nedir?
örgütsel ortamda çalışanların duygu, düşünce, tutum ve davranışlarının bilimsel ve sistematik olarak incelenmesidir. Örgütsel davranış, örgütsel yapı (sistem) içinde insan davranışını anlama, açıklama, tahminde bulunma ve kontrol etme etkinliklerinin tümüdür.
Örgütsel davranış kavramları nedir?
Örgütsel davranış, insanların bir kuruluş içerisinde ne yaptıklarını ve davranışlarının kuruluşun performansını nasıl etkilediğini açıklamaya çalışan bir alandır. Örgütün verimliliğini geliştirmek üzere bireylerin, grupların ve yapıların örgüt içerisindeki davranışlara etkisini araştıran bir alandır.
Örgütsel iletişim kavramı nedir?
Örgütsel iletişim, birden fazla kişinin bir araya gelerek belli bazı ortak amaçları yerine getirmek üzere koordineli olarak çalıştıkları organizasyonlardaki doğal ve planlı tüm iletişim akışını, süreçlerini ifade eder. Genel iletişim disiplininin bir alt alanıdır.
Örgütsel davranış kapsamındaki konular nelerdir?
Örgütsel davranış açısından da ilgi alanı, kültür sistemleri, inançlar , gelenek ve görenek , grup ve toplum içindeki değer sistemleri, farklı kültürler arasındaki davranış biçimleri gibi konulardır.
Örgütsel Etik ne demek?
Örgütsel etik, iş etiğinin örgütsel boyutta uygulanmasıdır. Ayrıca, örgütsel etiği, ekonomik faaliyetleri yürütürken, dürüstlük, güven, saygı, adaletli davranmayı ilke edinmek ve topluma destek olacak şekilde hareket etmek şeklinde davranış kuramı ile ilişkilendiren tanımlar da bulunmaktadır.
Örgütsel yetenekler nelerdir?
Örgütsel yetenekler konusuna ilişkin yapılan literatür incelemesinde rekabet ve rekabette üstünlük açısından kritik önem taşıyan bazı örgütsel yeteneklere vurgu yapıldığı görülmüştür. Bu yetenekler içerisinde lojistik yetenekler, öğrenme ve değişim yetenekleri ile yenilik yapabilme yetenekleri yer almaktadır.
Örgütsel davranış özellikleri nelerdir?
Örgütsel davranış bilimcileri davranışları etkileyen bazı temel kişilik özellikleri üzerinde durmaktadırlar. Bunlar kendilik kontrolü, başarıya yönelim, otoriter kişilik, makyavenalizm, kendine güven, kendini yansıtma ve risk alma eğilimidir.(E.Özkalp,Ç.
Örgütsel adalet ne demek?
Daha belirgin bir ifadeyle, örgütsel adalet örgüt içinde çalışanların iş yerinde ne kadar adil davranıldığı konusundaki algılarını ve bu algının örgütler açısından diğer sonuçları nasıl etkilediğini içeren bir kavramdır (İşcan ve Sayın, 2010).
1 örgütlerde örgütsel iletişimin amaç ve yararları nelerdir?
Örgütsel iletişimin amacı, örgütün çeşitli departmanlarında görev yapan çalışanlar arasında etkileşimi sağlayarak örgüt amaçlarının ve politikalarının tüm çalışanlar tarafından benimsenmesini sağlamak, çalışana önemsendiği duygusunu vermek ve bu bağlamda personelin iş doyumunu arttırmak, o örgütün işleyişini sürdürmek …
Örgütsel iletişim sürecini oluşturan temel kavramlar nelerdir?
Örgütsel iletişimin işlevleri, bilgi, motivasyon, kontrol ve örgütsel heyecan olmak üzere dört temel amacı çerçevesinde, bilgi sağlama, ikna etme, etkileme, birleştirme, emir verme, eğitim-öğretimdir (Eroğlu ve İspir, 2006:64; Demirtaş, 2010:414-415).
Örgütsel davranış nedir ve incelediği konular nelerdir açıklayınız?
İnsan davranışlarını, yönetim sürecini, örgütü, çalışma düzenini, birey- birey etkileşimini, çevre-örgüt etkileşimini vb. inceleyen geniş bir alandır. Örgütsel davranış kapsamında; 1-BİREY: Bireysel boyutta, bireyin sahip olduğu yetenekler, bilgi ve beceriler, kültürel değerler ve inançlar incelenmektedir.
Örgütlerin neden ve nasıl birbirine benzediğini araştıran?
Kurumsal kuram, örgütlerin, kurumsal çevre baskıları nedeniyle birbirlerine zaman içerisinde benzeştiğini iddia etmektedir. Kurumsal kurama göre, örgütler, meşruiyet sağlamak ve belirsizliği gidermek adına kurumsal çevreden gelen baskılara uyum sağlayıp eş biçimli hale gelirler.