Konuşma sesi bozukluğu nelerdir?

Konuşma sesi bozukluğu, konuşmanın anlaşılabilirliğini bozan ya da iletilerin sözel olarak aktarılmasını engelleyen, konuşmada kullanılan sesleri çıkarmada süregiden bir güçlük olması durumudur.

Konuşma bozukluğu nasıl anlaşılır?

Bir kişinin sesleri net anlaşılır şekilde telaffuz edememesi, artikülasyonda sorun yaşaması, ses düzeyinde sıkıntısı olması veya kekemelik gibi konuşmasını akıcı olmayan bir hale getiren faktörler bulunması, konuşma bozukluğu ihtimalini akla getirmektedir.

Konuşma sesi bozukluğu neden kaynaklanır?

Konuşma sesi bozuklukları dil, dudak, damak gibi konuşma organlarında oluşabilecek yapısal, motor veya duyusal sorunlardan kaynaklanabilir. Ancak pek çok zaman çocukların bu gibi sorunları olmadığı halde dildeki sesleri geç veya eksik öğrendikleri ve/veya hatalı kullandıkları görülmektedir.

Ses çıkarma bozukluğu nedir?

En basit tanımıyla çocuğun dil / konuşma becerilerinin yaşından beklenenden geride olmasıdır. Çocuk sesleri üretebilecek fiziksel beceriye sahipken yeterli dilbilgisine sahip olmayabilir ya da dilbilgisel anlamda gelişimi yaşına uygun olmasına rağmen konuşma seslerini üretemiyor olabilir.

Artikülasyon bozukluğu türleri nelerdir?

Artikülasyon bozukluğu türleri çocuklarda 4 değişik türde görülür:

  • Sesin düşürülmesi veya atlanması
  • Ses eklemesi.
  • Sesin değiştirilmesi.
  • Sesin bozulması

Alerjiler konuşma sesi bozukluğuna neden olur mu?

Bağırarak konuşma, aralıksız çok konuşma gibi sesin yanlış kullanımı, dizartri ve ses teli felci gibi nörolojik hastalıklar, sulkus, papillom ve kanser gibi organik nedenler, alkol ve sigara tüketimi gibi alışkanlıklar, gırtlağın alınması ve kalp ameliyatı gibi tıbbi operasyonlar, alerji ve reflü gibi kronik …

Ses bozukluğu nasıl tedavi edilir?

Bu amaçla evde şunlar denenebilir:

  1. Ilık tuzlu su ile gargara. Ağrılı ve tahriş olmuş boğaz ve ses kısıklığı için ılık tuzlu su ile gargara yapmak etkili sonuçlar verebilir.
  2. Solunan havayı nemlendirmek.
  3. Boğaz pastilleri kullanmak.
  4. Elma sirkesi içmek.
  5. Ballı papatya çayı tüketmek.
  6. Zencefil kökü.

Alerjiler konuşma sesi bozukluğuna neden olabilir mi?