İçindekiler
Yaban mersini kumlu toprakta yetişir mi?
Yaban mersini drenajı iyi, kumlu-tınlı asitli ve organik maddenin %3 ün üzerinde olduğu topraklarda mükemmel gelişme gösterir. İdeal toprak Ph’sı 4.5 dir, ancak topraktaki organik madde yüksek ise 3.8 ile 5.5 arasındaki Ph’yı tölere edebilmektedir.
Yaban mersini ne zaman budanır?
Budama, bitkilerin ayarlandığı zamandan başlayarak yıllık olarak yapılmalıdır. Yaban mersini budamak için en iyi zaman, tüm şiddetli hava koşullarının geçmesinden sonra kış sonu ile ilkbahar başı (Ocak-Mart başı) arasıdır.
Yaban mersini ne zaman meyve verir?
Yaban Mersini Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Tohumdan yetişen bir yaban mersini fidanı 4 ila 5 yaşlarına geldiğinde meyve vermeye başlamaktadır. Fidan dikiminde biraz gelişmiş fidanları tercih ederseniz meyve almanız daha hızlı olacaktır.
Yaban mersini hangi toprakta yetişir?
Yaban mersini, asitli ve organik madde bakımından zengin topraklarda yetişiyor. pH derecesinin 4.5 ile 5.2 arasında olması gerekiyor. Defne, orman gülü, çam, kızılağaç, ladin yetişen alanların yaban mersini için de uygun olduğu biliniyor.
Yaban mersini hangi iklimde yetişir?
Dünya çapında ise en iyi Kuzey Amerika’da yaban mersini yetiştirilmektedir. Yaban mersini iklim koşullarına kolaylıkla uyum sağlar. Ülkemizde de en fazla yaban mersini yetiştirildiği bölge doğu Karadeniz Bölgesi’dir. Özellikle yaban mersininin nemli bir toprak isteği, en iyi Karadeniz Bölgesi’nde sağlanmaktadır.
Yaban mersini su ister mi?
Verim çağına ulaşmış olan bir yaban mersini bitkisi yıllık olarak 2540 mm suya ihtiyaç duyar. Bu suyun büyük kısmı yağmurlarla karşılanmalıdır. Verime yatmış bir yaban mersini bitkisi mart ayı boyunca yaklaşık olarak 15.3 mm suya ihtiyaç gösterir. Bu suyun sulamalarla veya yağmur suyu ile temin edilmesi gerekir.
Yaban mersini hangi ayda yenir?
Yaban mersini mevsim olarak yaz, ay olarak temmuz ayında olgunlaşma sürecini bitirir ve daha sonra hasat işlemi başlar. Temmuz ayında başlayan hasat işlemi, eylül ayı hatta eylül ayı sonuna kadar devam edebilir.
Yaban mersini ne zaman olur?
Yabanmersini Nisan sonundan Haziran’a kadar çiçeklidir. Maviye çalan siyah renkli ve tatlı meyveler Temmuz ortasından Ağustos sonuna kadar olgunlaşır.
Yaban mersini 1 dönüme kaç kilo verir?
1 dönüm yaban mersini tarlasında dünya ortalaması 3,500 kg olup, dekar başına 250-400 adet fide dikimi yapılabilmektedir. 1 adet fidenin verimi türüne ve bakım şartlarına göre 7-15 kg arasında ürün vereceği varsayılarak 1 dönüm tarlada en az 1.000 kg en fazla 3.500 kg yaban mersini üretileceği hesaplanmaktadır.
Yaban mersini kaç derece soğuğa dayanır?
2. Soğuklara Dayanım: Gözler -26.3 ila -29.1 dereceye kadar, gövde -26.3 ila -29.1 dereceye kadar , çiçekler -26.3 ila -29.1 dereceye kadar dayanıklıdır.
Yaban mersini Türkiye’de nerede yetişir?
Özellikle Karadeniz’de yetişen yaban mersini, Artvin’den Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Sinop, Samsun, Zonguldak’a kadar yetişebiliyor. Hatta uygun koşullar İstanbul ve Bursa’da da görülüyor.
1 dönüm yaban mersini ne kadar kazandırır?
Türkiye’de en fazla yaban mersini üretilen illerden Bursa’da yıllarca atıl kalan arazilerine yaban mersini diken üreticiler, dönüm başı 50-60 bin lira kazanç sağlıyor.