İçindekiler
Ateşleme sisteminin görevi nedir?
Bağımsız elektronik ateşleme sisteminin görevi, yanma odasına alınan hava – yakıt karışımının en uygun anda buji ile ateşleyerek yanmayı başlatmak için gerekli avansı vermektir. Bujinin tepesinde bulunan ateşleme bobinlerini 12 V ve sinyal akımıyla besleyen elektrik kablosu ve soket vardır.
Ateşleme işlemi nedir?
Benzinli ve dizel motorlara bu hareketi vermeye yarayan ateşleme, araçların hareket edebilmesi için silindire püskürtülen yakıtın yakılması demektir. Yanmanın gerçekleşebilmesi için akü gelen akım endüksiyon bobini vasıtasıyla 20 bin ile 28 bin volta kadar yükseltilir. Oluşan yüksek gerilim distribütöre iletilir.
Dizel motorda ateşlemeyi ne yapar?
Dizel motorlarda buji ile ateşleme olmamaktadır. Sıkıştırılan hava çok yüksek sıcaklığa ulaşarak yakıtı kendiliğinden tutuşturur. Dizel motor ile benzinli motor arasındaki en büyük fark; enjeksiyon sürecinin yapılış şeklidir. Hava ve yakıt karışımı, motorun sıkıştırma oranına uygun olarak sıkıştırılmaktadır.
Elektronik ateşleme sistemi nasıl çalışır?
Elektronik Ateşleme Sistemi Nasıl Çalışır? Bu sistemde kam ve platinin yerine distribütöre bir sinyal jeneratörü adapte edilmiştir. Bu jeneratörü primer akımın fasılalı olarak açılıp kesilmesini sağlayan transistörü açıp kapayan voltajı üretir.
Ateşleme avansı ne demektir?
Motorlardan her devirde maksimum verim elde edebilmek için derece olarak verilmesi gereken erken ateşleme miktarına ateşleme avansı denir. Bujinin daha sıkıştırma zamanındayken ateşlenmesi, aynı miktar benzinin yanmasından daha fazla performans elde edilmesini sağlar.
Ateşleme sistemi nedir nasıl çalışır?
Otomobillerdeki ateşleme sisteminin temel olarak çalışma prensibinden bahsetmek gerekirse; araçta kontak anahtarının çevrilip marşa basılmasıyla birlikte, akümülatörden gelmekte olan akım bobin üzerine iletilir. Bu kısma gelen akım, yüksek gerilime çıkarılıp distribütöre iletilir.
Araçlarda ateşleme sistemi nasıl oluyo?
Dizel motor hangi prensiple çalışır?
Dizel motor, içten yanmalı bir motor tipidir. Daha özel bir tanımla, dizel motor oksijen içeren bir gazın (genellikle bu atmosferik havadır) sıkıştırılarak yüksek basınç ve sıcaklığa ulaşması ve silindir içine püskürtülen yakıtın bu sayede alev alması ve patlaması prensibi ile çalışan bir motordur.
Motorda yanma nasıl olur?
Sıkıştırılan hava belirli bir basınç ve sıcaklığa ulaştığında, yüksek basınçlı enjektörden yakıt püskürtülür ve sıkışan sıcak havanın içerisinde yakıtın patlaması ile piston aşağı doğru iner. Sıkıştırılan havanın çok yüksek sıcaklıklara ulaşması sonucunda yanma kendiliğinden gerçekleşir.
Motorun ateşleme sistemi nasıl çalışır?
Ateşleme bobini nasıl çalışır?
Ateşleme bobini, aküden gelen düşük gerilimi, içinde barındırdığı sargılar yardımı ile değişen manyetik alanın etkisinde buji tırnakları arasında kıvılcım oluşturacak şekilde yüksek gerilime dönüştüren ateşleme devre elemanıdır.
Ateşleme avansı neden verilir?