İçindekiler
Yargıtay Yargı Etiği ilkeleri nelerdir?
Adı I. İşbu İlkeler, “Yargıtay Yargı Etiği İlkeleri” olarak anılır. Tanımlar.
Etik yargı nedir?
Yargıç ve savcılar için etik değer demek, meslektaşlarıyla olan ilişkilerinden başlayıp, personel ve adliyede işi olan yurttaşlarla olan ilişkilerine kadar uzanan bir alandaki tutum ve davranışlarının yanında, gerek meslek yaşamında ve gerekse de özel yaşamlarındaki faaliyetlerinde, temel hak ve özgürlüklere saygı.
Bangalor Yargı Etiği nedir?
bm’nin 2001 yilinda hindistan’in bangalor kentinde belirledigi “yargi etigi ilkeleri”dir. · hakim, müdahale, tehdit, baski, tesvik ve tüm etkilerden uzak durmali. · hakim, vicdani hukuk anlayisi ile uyum içerisinde bagimsiz olmali. · hakim, önündeki veya önüne gelme ihtimali olan konu hakkinda, adaleti etkilememeli.
Bangalor Yargı Etiği ilkeleri ne zaman kabul edildi?
1-) Bu ilkeler, Birleşmiş Milletler’in 2000 yılı Nisan ayında Viyana’da gerçekleştirilen ilk toplantısından sonra Şubat 2001 tarihinde Hindistan’ın Bangalor şehrinde gerçekleştirilen ikinci toplantıda, Yargısal Tutarlılığın Kuvvetlendirilmesi Hakkındaki Yargı Grubu tarafından taslak olarak kabul edilmiştir.
Hukuk etiği ilkeleri nelerdir?
Hukuk etiği, hukuk kurallarının konmasında, uygulanmasında, denetlenmesinde hukukun üstünlüğünün ve adaletin sağlanmasına yarayan ahlaki değerler bütünüdür. Hukuk Başka bir tanımla, hukuk mesleği üyelerinin uygulamalarında uymaları beklenen davranış ilkeleridir.
Hakimin tarafsızlığı ilkesi nedir?
Tarafsızlık ise yukarıda da ifade edildiği üzere, hakimin yargılamayı yaparken hiç kimseyi kayırmaması, kendisinin veya taraflardan birinin çıkarını gözetmemesi, davanın taraflarına karşı sübjektif değil objektif davranması, taraflardan birinin veya diğerinin olumlu veya olumsuz etkisinde kalmamasını aynı zamanda da.
Türkiye’de Yargı etiği Kuralları kim tarafından belirlenmiş?
Yapılan çalışmalar sonucunda, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Mart 2019’da Türk Yargı Etiği Bildirgesini duyurmuştur.
Hakimin reddi hangi mahkeme?
(1) Hâkimin reddi talebi, reddi istenen hâkim katılmaksızın mensup olduğu mahkemece incelenir. (2) Reddedilen hâkimin katılmamasından dolayı mahkeme toplanamıyor ya da mahkeme tek hâkimden oluşuyor ise ret talebi, o yerde asliye hukuk hâkimliği görevini yapan diğer mahkeme veya hâkim tarafından incelenir.
Bangalore ilkeleri Türkiye’de hangi yıl ve kim tarafından tavsiye edilmiştir?
3-) Bangalor İlkeleri, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’nun 23 Nisan 2003 tarihli oturumunda kabul edilmiştir.