Islama göre kadın hakim olabilir mi?

Hanefilere göre, kadının malî konularda hâkimlik yapması caizdir. Çünkü günlük muamelelerde onun şahitliği geçerlidir. Ancak had ve kısas cezasını gerektiren davalarda kadın hâkim görev yapamaz. Çoğunluk fakihlere göre ise, hâkimlikte ve devlet başkanlığı görevinde erkek olmak şarttır.

Bir kadın mahremi olmadan yolculuk yapabilir mi?

şöyle buyurdu: “Kadın yanında mahremi olmadan yolculuk yapamaz (yapmasın). Bunlara göre; kadın berîd mesafesinden az olan bir yolculuğu mahremsiz yapabilir. Buna karşılık o, berîd veya daha uzak mesafedeki bir yolculuğu yanında mahremi bulunmadan yapamaz.

Islam kadına değer veriyor mu?

Şüphesiz ki Allah kitabında oldukça kadına yer verip onun haklarını gözetip beyan ediyor. Bu hususta İslam kadına çok önem vermiştir. Eğer Efendimiz(s.a.s)’in peygamberliği bildirilmeden önceki cahiliye dönemine geri dönersek kadınlar köle olarak kullanılıyor ve hiçbir şekilde dikkate alınmıyordu.

Islamda kadın cumhurbaşkanı olabilir mi?

İslam’da kadınların erkeklere liderlik (devlet başkanlığı, imamlık, peygamberlik vb.) yapamayacağına dair rivayetler bulunur.

Islamda neden iki kadın şahit?

Kur’ân, borcu garanti altına almak için borç tanıklığında iki erkek bulunmadığı takdirde bir erkekle beraber iki kadın bulunmasını gerekli görmüştür. “Erkeklerinizden iki kişiyi de borcun yazılması için tanık tutun. Eğer iki erkek yoksa, razı olacağınız tanıklardan bir erkek ve iki kadın tanıklık etsin.

Islamda kadın hakları nelerdir?

“İyi kadınlar; gönülden boyun eğenler ve Allah’ın korunmasını emrettiğini kocasının bulunmadığı zamanlarda koruyanlardır… ” (Nisa, 4/34). Kadınlar kocalarına karşı itaatli ve saygılı olmalıdırlar ki, koca da aile içerisinde gereği gibi vazifelerini yapabilsin. Kadın meşru şartlarda kocasına itaat etmekle mükelleftir.

Islamda kadın kaç km gidebilir?

Çünkü Peygamber Efendimiz kadının 90 km’den fazla bir yere bir tane iki tane üç tane kadın da olsa yanında mahremi olmadığı sürece gitmesini yasaklamıştır.

Islamda erkeğin kadın üzerindeki hakları nelerdir?

Geçen bölümlerde, İslâm dini açısından kadının erkek üzerindeki haklarını açıklamıştık, bu bölümde ise erkeğin kadın üzerindeki haklarını sizlerle paylaşacağız.

  • İtaat Etme.
  • Kendi İffetini ve Kocasının Namusunu Korumak.
  • Aile Yönetimi.
  • Kocaya Saygı ve Güzel Davranış
  • Cinsel Yönden Tatmin.
  • Katlanma ve Direnç