İçindekiler
Işığın dalga olduğu iddiasını kim savunmuştur?
Parçacık işlevi kuramında ışığın tanımı Isaac Newton dalgaların doğrusal hareket etmeyeceğinden ışığın yansıma ve kırılım olan geometrik doğasının sadece ışık parçacıklardan oluşuyorsa açıklanabileceğini savunmuştur. Newton Christiaan Huygens’in ışığın dalgalardan oluştuğunu iddia eden kuramının ispatını aramıştır.
Işık Neden hem dalga hem parçacık?
Işık, foton adı verilen ışık parçacıkları halinde yayılır ve bir foton hem dalga hem parçacık özelliği sergileyebilir. Çift yarık deneyinde fotonun iki yarığın içinden geçerken karşı duvarda bir girişim deseni oluşturması onun dalga benzeri özelliklere sahip olduğu anlamına gelir.
Elektron dalga mı tanecik mi?
Elektronlar aynı ışık deneyinde olduğu gibi girişim saçakları oluşturmuştur. Yani elektronlar da dalga karakteri sergilemektedir.
Işık basıncı dalga mı tanecik mi?
Çünkü ışık, tamamen fotonlardan oluşmuş bir dalga olarak kabul ediliyor.
Işık hem dalga hem de tanecik özelliği gösterir mi?
Bugüne kadar yapılan tüm araştırmalarda, ışık ya dalga, ya parçacık olarak görüntülenebilmişti. Şimdiyse, İsviçre’de bulunan École Polytechnique Fédérale de Lausanne’dan araştırmacılar, ışığın hem dalga hem parçacık olduğu bir anın fotoğrafını ilk defa çekmeyi başardılar!
Işık parçacık mıdır dalga mıdır?
Albert Einstein 1905 yılında fotoelektrik olayı ışığın foton adı verilen parçacıklardan oluştuğunu varsayarak açıklamıştı. Özetle ışık bazı durumlarda dalga bazı durumlarda ise parçacık gibi davranır.
Elektronun dalga ve tanecik özelliği kim buldu?
Büyük nesnelerdeki dalga davranışı Foton ve elektronların dalga-parçacık özelliği göstermesi üzerine aynı deneyler nötron ve protonlar üzerinde de uygulandı. Bu deneyler arasında en ünlüleri 1929’da yapılan Estermann ve Otto Stern dir.
Elektronlar yalnız dalga karakteri taşır mı?
Derler ki elektronlar bazen parçacık ve bazen dalga olarak davranır. Hatta bunu düzeltmek için de derler ki elektronlar hem parçacık hem dalgadır. Onlara parçacık gözüyle bakarsak gözümüze parçacık olarak gözükürler. Buna parçacık-dalga ikiliği deriz ve varlık felsefesi açısından güzel bir konudur ama yanlıştır.
Işığın tanecik özelliği nedir?
Işığın tanecik modeline göre ışık foton adı verilen çok küçük taneciklerden meydana gelmiştir. Bu tanecikler çok küçük yapıya sahip olup kaynaklardan oldukça fazla çıkarlar. Tanecik modelinin bazı ışık olaylarını açıklamada yeterli ve başarılı olmasının yanı sıra bazı olaylarda başarılı olamamıştır.
Işığın renklere ayrılması dalga mı tanecik mi?
Işığın renklere ayrılması sadece dalga modeliyle açıklanır fakat yüzeye basınç yapması hem tanecik hem dalga modeli ile.
Yay boyuna dalga mıdır?
Boyuna dalgalara ise örnek olarak ses ve yay dalgaları gösterilebilir. Aynı zamanda boyuna dalgalar içerisinde deprem dalgaları ve su dalgaları da bulunmaktadır. Buna göre elektromanyetik dalgalar enine, ses dalgaları boyuna dalga sınıfına girmektedir.