Iş güvenliği neyi kapsamaz?
Fabrika, bakım merkezi, dikimevi ve benzeri işyerlerindekiler hariç Türk Silahlı Kuvvetleri, genel kolluk kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığının faaliyetleri, afet ve acil durum birimlerinin müdahale faaliyetleri, ev hizmetleri, çalışan istihdam etmeksizin kendi nam ve hesabına mal ve hizmet üretimi …
Kimler iş güvenliği hizmeti almak zorunda?
Kamu kuruluşları ile az tehlikeli sınıfta yer alan ve 50 kişinin altında çalışanı olan işyerleri 30 Haziran 2016 tarihi itibariyle hizmet almak zorundadır. 10 kişinin altında çalışanı olan işyerleri gerekli eğitimleri almaları durumunda iş güvenliği uzmanı olmasalar da kendi iş güvenliği hizmetlerini sağlayabilirler.
Iş güvenliği neleri korur?
İş sağlığı ve güvenliği, müşterilerin ve genel halkın yanı sıra belirli çalışma ortamından etkilenebilecek herkesin sağlığını da korur. Sağlık ve güvenlik prosedürleri doğru bir şekilde izlendiğinde, kazaları önlemeye ve çalışanların yaralanma veya hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilirler.
Iş güvenliği tanımı nedir?
İSG kısaltmasıyla iş hayatında yoğun olarak kullanılan iş sağlığı ve güvenliği tanımını yapacak olursak. “işyerinde işin yürütülmesi sırasında çeşitli nedenlerden kaynaklanan sağlığa zarar verebilecek koşullardan korunmak amacıyla yapılan sistemli ve bilimsel çalışmalardır” diyebiliriz.
6331 sayılı kanun kimi kapsamaz?
6331 Sayılı Kanun Kapsamına Girmeyenler MİT ve TSK faaliyetlerini kapsamaz, Acil ve afet durumlarının faaliyetlerini kapsamaz, Evde hizmetçi olarak çalışanları kapsamaz, Hükümlü ve tutukluları infaz esnalarında, kültür ve meslek edinme faaliyetlerinde kapsamız.
İş güvenliği şart mı?
01.07
İş sağlığı ve güvenliği zorunlu mu?
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve kanunun yürütülmesine ilişkin çıkarılmış olan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerince iş yerlerinde çalışanlara “İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi” verilmesi yasal bir zorunluluktur.
Iş güvenliği kapsamında atölye çalışanı nelere dikkat etmelidir?
Mekanik Atölyelerde Kişisel Koruyucu donanımlar
- Bir makine atölyesinde çalışırken uygun iş giysileri giyilmelidir.
- Üzerinize tam olarak oturan iş elbiselerini giyiniz.
- Önünüzü ve ceplerinizi düğmeleyiniz.
- Yakalarınızı ve kollarınızı düğmeleyiniz.
- Saat ve yüzüklerinizi çıkartınız.