İçindekiler
Şart cümlesi hangi ögedir?
Şart ifadesine dayalı bir yan cümle ile bir ana cümleden meydana gelen birleşik cümledir. Bir başka deyişle şartlı birleşik cümleler, oluş ve kılışın bir şarta bağlandığı cümlelerdir. Bu oluş ve kılışlar şart (-sA) ekiyle yapılır. Şart kipi, istek ve temenni ifadelerinin dışında tam bir yargı bildirmez.
Her cümlenin öznesi olmak zorunda mı?
Cümlenin yüklemi oluş veya durum bildiriyorsa özne (Ö), olan (isim cümlesi); yüklem, hareket, devinim, değişim bildiriyorsa özne, yapan /eden öge (fiil cümlesi) durumundadır. Kısaca özne, işi oluşu hareketi başlatan, oluşturan, yapan, eden, devam ettiren veya bitiren öğedir. Ancak her cümlede bulunmak zorunda değildir.
Şart cümlesi nedir?
İçinde şart ve koşul anlamı bulunan cümlelere şart cümlesi denir….Yani bir cümleyi şart çekimiyle bir yardımcı cümle yapabiliriz.
- Eve geldiyse bizi beklesin.
- Ankara’ya gidersen Anıtkabir’i mutlaka ziyaret et.
- Beni arayan Dursun ise gelmediğimi söyleyin.
Örnek şart nedir?
Bir yargının ya da eylemin gerçekleşebilmesi için öne sürülen bir şartın olduğu cümlelerdir. Örneğin “Çok hastaysa dışarı çıkmasın.” cümlesinde dışarı çıkma işi hasta olma veya olmama şartına bağlanmıştır. Örnek: – Çok kola içersen, dişlerin çürüyebilir. – Eğer bu sefer de bize gelmezsen, gerçekten darılırım.
Öznesi olmayan cümle var mıdır?
Bir cümlede herhangi bir nedenden dolayı öznenin ifade edilmemesi söz konusu cümlede özne olmadığı anlamına gelmez. Ortada bir çekimli fiil / bitimli fiil / yüklem ve cümle varsa orada bir özne vardır. Öznesiz cümle kabul edilecekse Türkçede hüküm / yargı / yüklem / cümle yeniden tanımlanmalıdır.
Hangi cümlelerde özne bulunmaz?
Yüklemi “meçhul çatılı bir fiil” olan cümlelerde özne bulunmaz: zinsiz girilmez. (kim girilmez?, ne girilmez?)
Cümle ve kelime arasındaki fark nedir?
cumle bir ekip calismasidir, kelime bireysel takilir.