İçindekiler
Bina kontrolü nasıl yaptırılır?
Yaşadığınız binanın depreme dayanıklılığını test ettirmek için önünüzde iki yol var: Belediye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kaymakamlık gibi resmi kurumlara başvurmak veya özel bir şirketle anlaşmak. Birçok belediyenin deprem laboratuvarı yok ve zaten nihai denetim yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda.
Bina sağlam raporu nasıl alınır?
Binaya deprem dayanıklılık raporu almak için Belediye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kaymakamlık gibi resmî kurumlara başvurmak veya özel bir şirketle anlaşmak gerekmektedir. Belediye tarafından gönderilen teknik elemanlar gözle bir inceleme yapar, ağır hasar tespit ederse tahliye kararı verir.
Riskli yapı raporu kaç günde çıkar?
RAPOR HAZIRLANIYOR Bu rapor, 7 gün içinde belediyeye gönderiliyor. İnceleme sonucunda riskli olduğu belirlenen binalar, 10 iş günü içinde Altyapı Kentsel Dönüşüm İl Müdürlüğü’ne ve Tapu Müdürlüğü’ne yazılı olarak bildiriliyor. Binaya ‘riskli yapı’ şerhi işleniyor ve ev sahiplerine tebligat gönderiliyor.
Bina karot testi kaç günde çıkar?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından lisans almış kuruluşlar tarafından taşınmaza gelinerek karot alınması ve test edilmesi ile süreç başlar. Karot alımı sonrasında tahmini 1-2 ay süre sonunda rapor İstanbul için ilçe belediyelerine bildirilir.
Bina Sağlamlık Testi Nasıl Yapılır?
- Binada ön gözlemlerle ilk belirtilere bakılır.
- Binanın zemini, temeli, kirişleri, duvarları, kolonları ve statik özellikleri üzerinde detaylı incelemeler röntgen yöntemiyle görüntülenir.
- Bölgeye özel olan veya olması muhtemel deprem kayıtlarına bakılır.
Bina sağlamlık testi ne kadar?
1800-2000 metrekare bir alan için 3 bin 500 TL oluyor. Eğer bina 10 katın üzerindeyse Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği kapsamına giriyor. Bu durumda her kata ayrı test yapılması gerekiyor ve kat başına fiyat ise 1.350 TL.
Karot testi ne kadar?
Bu tür güçlendirme proje maliyeti binanın mevcut durumuna göre değişiyor. Bununla beraber karot testi, zemin etüdü ve güçlendirme dahil (elektrik-makine hariç) binanın kapalı alan metrekaresi 15-30 TL arasında” diyerek bilgilendirmede bulundu.
Bir binanın riskli olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Riskli binaların tespiti için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisans almış kurumlara tapu ve kimlik fotokopisi ile başvurmanız gerekiyor. (Lisanslı kuruluşları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’nden öğrenebilirsiniz) Bu kurumlar binanıza ilişkin bir rapor hazırlıyor ve 7 gün içinde belediyeye gönderiliyor.
Bina risk analizi ne kadar?
Depreme dayanıklılık ve bina risk analizlerinin maliyeti de 4 bin TL ile 40 bin TL arasında işlem çokluğuna ve bina kat sayısına göre değişiyor. Risk analizlerinin de belediyeler ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ücretsiz yapılması gerekir.
Riskli olup olmadığını nasıl öğrenirim?
RİSK ALARMI VEREN 7 KRİTERE DİKKAT!
- Bina 1999 yılında önce yapıldıysa.
- Bina projesiz ve ruhsatsız yapıldıysa.
- İnşaatta hazır beton kullanılmadıysa.
- Binadan daha önce alınmış karot beton dayanımı C1O altındaysa.
- Bina kolon ve kirişlerinde çatlaklıklar varsa.