İçindekiler
Iskeletimizi oluşturan kemikler canlı mıdır?
Hareket etmemiz kasların,eklemlerin ve kemiklerin birlikte uyum içinde çalışmasından geçiyor. Kemikler canlı mıdır? Kesinlikle evet.Tonlarca yaşayan hücre onların büyümesine ve kendini onarmasına yardım eder. Vücudumuzdaki diğer hücreler gibi, kemik hücreleri de yaşamını sürdürmek için kan hücrelerine bağlıdır.
Kemiklerimizin gelişimi ve korunması için ne gereklidir?
Özellikle kemik kırıklarının, genellikle ileri yaşta ortaya çıkan kemik erimesinin önlenmesi ve kemiklerin güçlendirilmesi için kalsiyum, magnezyum, potasyum, Vitamin D, omega-3 bakımından zengin besinler tüketilmesi gereklidir.
Dişler kemik midir değil midir?
Cevap hayır. Dişler ve kemikler benzer görünse de çok farklıdırlar. Kemiğiniz kırıldığında kendiliğinden iyileşebilir, ancak dişleriniz iyileşemez, bu nedenle dişleriniz çürürse veya çatlarsa ya da kırılırsa diş hekiminize görünmeniz büyük önem taşır.
Kıkırdak doku canlı mıdır?
Kıkırdak veya sentripom hayvansal bir dokudur. Vücutta yarı taşıyıcı bir görev üstlenir. Kemik dokudan daha yumuşak ve esnek bir matrise sahip olan kıkırdak dokuda damar bulunmaz, kıkırdak hücreleri bu matristen [mantilizyon] yoluyla madde alış verişi yaparlar.
Kemiklerimizin sağlıklı gelişmesi için neler yapmalıyız?
- En çok görülen rahatsızlık kemik erimesi.
- Günde 2 su bardağı süt ve süt ürünü tüketin.
- D vitamini alımına özen gösterin.
- Kemiklerimizi güçlendirmenin bir diğer yolu hareket ve egzersizdir.
- Sigara içmeyin ve içilen ortamlarda bulunmayın.
- Fazla yaşlarınızdan kurtulun, ideal kilonuzu koruyun.
Kemikleri güçlendirmek için ne yapmak lazım?
Kemikleri güçlendiren besinler; Süt ürünleri, fıstık, soya fasulyesi, lahana, badem, brokoli, ceviz, kurumuş meyveler, balık, mercimek, kuru baklagiller, tavuk, su ürünleri, incir, kivi, çilek, turunçgiller, biber, karnabahar, domates, yeşil sebzeler, zeytinyağı, bamya, ıspanak, şalgam, yeşil çay, pancar, yumurta.
Diş canlı mıdır?
“Dişlerimiz canlı birer yapıdır. Diş mine, dentin, sement ve pulpadan oluşur. Mine, vücuttaki en sert maddedir, dişlerimizi dıştan koruyucu bir katman olarak çevrelerler. İçinde sinir hücreleri olmadığı için duyarlı değildir.
Diş kemigi erimesi nedir?
Ağızda dişler eksik olduğunda çene kemiği yeterince uyarılmaz. Bu durumun sonucunda çene kemiği yeterince aktif olmadığından tembelleşir. Diş çekimi sonucunda çene kemiği aktif olarak kullanılmaz. Diş etleri açılmaya başladığında aktif olarak kullanılamayan çene kemiğinde erime meydana gelir.