İçindekiler
Sözlü yargılama nasıl olur?
Sözlü yargılama aşamasında mahkemece taraflara son beyanları sunularak hüküm aşamasına geçilir. Tahkikat aşamasında delillerin toplanması bittiğinde, tanıklar dinlendiğinde mahkeme sözlü yargılama için bir duruşma günü verir. Sözlü yargılamanın yapılacağı son duruşma taraflara bildirilmek zorundadır.
Sözlü yargılama ne zaman başlar?
(1) (Değişik:22/7/2020-7251/20 md.) Mahkeme, tahkikatın bittiğini tefhim ettikten sonra aynı duruşmada sözlü yargılama aşamasına geçer. Bu durumda taraflardan birinin talebi üzerine duruşma iki haftadan az olmamak üzere ertelenir.
Sözlü yargılama aşaması yargılamanın kaçıncı aşamasını oluşturur?
HMK’ da ilk derece yargılamasında yazılı yargılama usulü beş aşamadan oluşacak biçimde düzenlenmiştir: 1-) Davanın açılması ve dilekçeler aşaması (md. 118, 126-136); 2-) Ön inceleme aşaması (md. 137-142); 3-) Tahkikat aşaması (md. 143-293); 4-) Sözlü Yargılama (md. 184-186); 5.
Basit usulde sözlü yargılama var mı?
Basit yargılama usulünde tahkikat tamamlandıktan sonra, yazılı yargılama usulünde olduğu gibi sözlü yargılama için ayrı bir kesit öngörülmemiştir; bunun için ayrıca süre verilmez.
Sözlü yargılama celsesi nedir?
Sözlü yargılama aşaması, tahkikat aşamasının sona ermesi üzerine davanın geneli itibariyle taraflara son diyeceklerinin sorulduğu ve akabinde hükmün verildiği aşamadır. Mahkemece sözlü yargılama aşaması için belirlenen bu tarih son duruşma yani sözlü yargılama aşamasıdır.
Sözlü yargılama aşamasında her iki tarafın da duruşmaya gelmemesi hukuki sonucu nedir?
Taraflara sözlü yargılama aşamasına geçildiği bildirimi yapılırken, sözlü yargılama duruşmasına katılmaması halinde yargılamaya yokluğunda devam olunacağı ve yokluğunda karar verileceği ihtaratı (uyarısı) yapılır. Davalı duruşmaya katılmasa da mahkemece yargılama devam olunur, davacının beyanı alınır ve karar verilir.
Tahkikat duruşmasına davet zorunlu mu?
Mahkemece ön inceleme duruşmasında dava nihai olarak karara bağlanmayıp tahkikat aşamasına geçildiğine göre, davalının Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 147. maddesi gereğince tahkikat duruşmasına davet edilmesi zorunludur.
Sözlü yargılamaya geçilmesi ne demek?
Sözlü yargılama aşaması, tahkikat aşamasının sona ermesi üzerine davanın geneli itibariyle taraflara son diyeceklerinin sorulduğu ve akabinde hükmün verildiği aşamadır. Yani tahkikat aşamasında artık tüm deliller toplanmış tanıklar dinlenmiş ve bilirkişi incelemesi yaptırılmıştır.
Alacak davası hangi Yargılama Usulü?
İş mahkemelerinin görevine giren dava ve işlerde basit yargılama usulü uygulanır. İş sözleşmesinden doğan işçi ve işveren alacaklarına dair davalar, kıdem tazminatı, iş kazasından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat davaları basit yargılama usulüyle görülür.
Basit yargılamada ön inceleme var mı?
Basit yargılama usulünde ön inceleme ile tahkikat duruşması birlikte yapılabilir. Eğer, dosya üzerinden karar verilmesi mümkünse (örneğin, geçici hukuki korumalarda), taraflar duruşmaya çağrılmadan sadece dilekçe ve delilleri dikkate alınarak karar verilebilir(m. 320/1).”